Norge trenger bonden!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Jordbruksforhandlingene nærmer seg med stormskritt, og vi som er i næringa har dette i bakhodet hele tida nå. Tallene fra budsjettnemnda er klare og vi ser at landbruket sakker akterut inntektsmessig i forhold til andre næringer. Norge er jo et høykostland. Diesel, strøm og kraftfor har blitt dyrere for å nevne noe. Samtidig vet vi at renta er på tur opp. Overproduksjon på flere kjøttslag er også med på å gjøre økonomien dårligere. Dette er realiteter som tilsier at vi får et særdeles krevende jordbruksoppgjør i år. Men det er ikke noen tvil om at vi virkelig ønsker å komme fram til gode løsninger. Det er jo det vi er best tjent med alle sammen.

Norge er et langstrakt og vakkert land. Høyfjell, dalstrøk, grender og byer. Fjord og fjell. Kun 3 % av arealet er dyrka jord. Selvfølgelig må vi produsere mat på de jordene vi har. 95 % av Norge er utmark, halvparten av dette er egnet for beiting av husdyr. Beitedyra lager gras og kratt om til mjølk og kjøtt. Det er en bærekraftig måte å omdanne noe vi ikke kan spise, til f.eks. smakfulle oster og lammesteik.

De geografiske variasjonene er store. Enkelte steder i landet er de allerede i gang med potetsetting, men mange av oss må vente ei stund til før vi kan tenke på det. Det er vel ikke mye som smaker så godt som ferske poteter med smør. For de tøffeste av oss tar vi på pultost også …#8230;. kjempegodt.

Det er ingen selvfølge at vi har matproduksjon i hele landet. Politisk vilje til å satse på landbruket er nødvendig for å opprettholde det. Vi kan aldri bli verdensmestere på å lage billig mat her oppe i nord. Naturgitte forutsetninger må vi jo forholde oss til. Men vi kan bruke det på en positiv måte. Kulde om vinteren og avstand mellom naboer gjør at vi bruker mindre sprøytemidler og kan opprettholde en bedre dyrehelse en i varmere deler av verden. Antibiotika bruker vi for å behandle syke dyr, ikke forebyggende og for å få de til å vokse fortere. Her i landet brukes det 4 milligram antibiotika per kg kjøtt, mens til sammenligning bruker f.eks. Danmark 10 ganger så mye (43mg/kg). Lite bruk av antibiotika gir mindre fare for utvikling av antibiotikaresistens.

Landbruket og næringsmiddelindustrien som foredler maten vår er Norges største fastlandsindustri. Dette gir ca. 90.000 arbeidsplasser rundt om i hele landet vårt. Bøndene er også en viktig bunnplanke for mye annen næringsvirksomhet rundt om på bygda. Mange elektrikere og snekkere har mye av kundegrunnlaget sitt i landbruket. Oppland er et stort jordbruksfylke. Landbruket og foredlinga gir arbeid til 7500 stk. Vi står for litt over 7 % av den samla verdiskapinga i fylket.

Jordbruksoppgjøret må stimulere til å opprettholde et landbruk i hele landet. Sørge for en kornøkonomi som gjør det lønnsomt å dyrke korn. Arbeidsfordelinga vi har hatt lenge i norsk landbruk er viktig å holde fast ved. Korn, potet, frukt og bær der klimaet er egnet og topografien passer. Gras, melk og kjøtt der vi ikke har naturgitte forutsetninger for korndyrking. Beiting er supert, både matproduksjon og landskapspleie.

Hele landet har glede og nytte av at det gis økonomisk støtte til et aktivt landbruk. Et godt jordbruksoppgjør bidrar til å opprettholde matproduksjonen og gir grobunn for folk og næringsliv i hele landet. Norge trenger bonden!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags