Har likestillingen gått for langt?

Vi må ikke bli historieløse. Likestilling må gå begge veger.

Vi må ikke bli historieløse. Likestilling må gå begge veger. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg Mødre raser og lager underskriftskampanjer fordi regjeringa nå har foreslått en tredeling av foreldrepermisjonen. De sier de har «fått nok». Noen stiller til og med spørsmålet: Har likestillingen gått for langt?

Realiteten med forslaget er at foreldre som tar ut 80 prosent lønn får 19 uker foreldrepermisjon hver og 18 uker til valgfri fordeling seg imellom. Tar mor alle fellesukene, som de fleste gjør, er hun hjemme opp mot 40 uker, det vil si nærmere 10 måneder.

Det er mange viktige kamper å ta. Mange kvinner som får skader under fødsel melder om dårlig oppfølging, det samme gjelder de som får svangerskapsdepresjon eller fødselsdepresjon. Det er vanskelig å få sykemelding i permisjonsperioden, noe som gjør situasjonen enda mer krevende for familiene som får litt ekstra på toppen av en nyfødt baby i armene. Samfunnet har mangel på jordmødre, og vi kjenner til flere fødeavdelinger hvor dette er kritisk i enkelte perioder. Det kan også være kritisk for den som er gravid at det mangler jordmor rundt om i kommunene. Men jeg er redd vi er i ferd med å spore av i disse viktige debattene.

Kvinners deltakelse i yrkeslivet har betydd mer for Norge enn hele oljeformuen til sammen. Derfor er det viktig at vi fortsatt kjemper for likestilling i familien gjennom en rettferdig foreldrepermisjon, en god barnehagepolitikk og likelønn i arbeidslivet. Foreldrepermisjonen er en ordning som betales av staten, av våre skattepenger, og skulle det ikke da bare mangle at den underbygger den retningen vi mener samfunnet vårt er mest tjent med å ta?

Jeg er glad vi legger til rette for at far skal mer på banen i omsorgen for barna. Det at far får mer av en allerede raus foreldrepermisjon mener jeg rett og slett er bra for barnet, og sikrer barnets rettigheter til å vokse opp med to tilstedeværende foreldre. Skal Norge oppnå reell likestilling må det også være menn sin kamp. Det handler ikke bare om kvinners rettigheter, det handler om strukturene vi bygger samfunnet på. Når kvinner nå kjemper for mødres rett til å være hjemme på fars bekostning, så undergraver vi det kvinner i generasjoner har jobbet for, nemlig et likestilt samfunn med like rettigheter.

Så til de mødrene som sier de har «fått nok». Jeg har også fått nok. Jeg har fått nok av at vi skal holde hus og hjem i orden, bake muffins og male med rosa farger. Jeg har fått nok av at kvinner ut året jobber gratis sammenligna med menn på grunn av lønnsforskjeller mellom kjønnene. Jeg har fått nok av kvinner som klager over verdens beste foreldrepermisjon som gir far en rettmessig tredjedel av den.

Vi må ikke bli historieløse. Likestilling må gå begge veger. Arbeiderpartiet ønsker et likestilt samfunn, der vi reelt sett har like muligheter både i hjemmet og i arbeidslivet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags