Menn kommer og går, navnet består

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg
Aller først: Jeg kritiserer ikke ordførerens ekteskapsinngåelse, slik som Guri Ruste påstår (GD 26.4.). Jeg synes det er vakkert, fint og romantisk at ordføreren har valgt å gifte seg. Jeg ønsker ekteparet all verdens lykke til.

Det jeg derimot gjør, er å tematisere, drøfte og kritisere strukturer når en voksen kvinne fra et feministisk parti i en framtredende posisjon velger å underkaste seg mannen ved å ta hans etternavn. Det sender et trist signal både til unge kvinner i bygda og til omverdenen: Kvinnens navn har ingen verdi.

Iselin Jonassen kunne valgt å vise vei. Istedenfor valgte hun å vise feil vei.

Guri Ruste går i den samme fellen som ordføreren i Lesja i sexmeldingsaken: Fordi det finnes verre ting, la oss for all del ikke snakke om dette, dette er en bagatell. Men også dette, akkurat som #metoo, handler om menns makt over kvinner. Når åtte av ti kvinner ”velger” å ta mannens etternavn når de gifter seg, er det ikke lenger et valg, men en undertrykkende struktur.

Les også: "Patriarkatet i norddalen": Forakt for kvinnene

#Metoo viste oss på en glimrende og deprimerende måte hvordan strukturer ligger rett under nesa på oss, men vi ser dem ikke. Ved å bruke individualistisk argumentasjon som ”Dette er mitt valg” og ”Det er en ære å ta hans navn”, visker man bort det strukturelle, nemlig at alt mannen er, og alt mannen har, selv et navn, har en høyere verdi.

Guri Ruste forteller at hennes mann tok hennes navn, riktignok bare ”i tillegg til sitt”. Det er fint, men mennene som tar kvinnens navn er i et bittelite mindretall. Har vi en eneste sittende mannlig ordfører i dette landet som fullt ut, ikke bare ”i tillegg til sitt”, har tatt konas navn? Neppe.

Ruste mener at jeg burde bry meg om ”mer fruktbare” og viktigere ting, som fraflytting fra Nord-Gudbrandsdalen. Jeg kan fortelle til Ruste at jeg støtter fraflytting fra Nord-Gudbrandsdalen på det varmeste. Jeg håper at spesielt unge kvinner kommer seg så langt ned i sør at de lærer om strukturer, egen verdi og eget navn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags