Hva vil Lillehammer Høyre egentlig?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Representanter fra Høyre har i den senere tid gitt uttrykk for bekymringer for den økonomiske utviklingen og lånegjelden i Lillehammer kommune. Det er bra – for det er vi andre opptatt av også. Men hva vil Lillehammer Høyre egentlig?

Den 26. mars 2019 skriver Sunniva Ihle Steinstad om begrepet «velferdssamfunnet». Det samme begrepet bruker sentrale Høyrepolitikere. Hva slags samfunn er det?

Det vi vet noe om – er hva «velferdsstaten» er for noe. For den skal gi alle et likeverdige tilbud i samfunnet – uavhengig av inntekt og formue, eller hvor du bor. Mens innholdet i, og hvordan i Høyres «velferdssamfunn» ser ut, ser ut til å være en godt bevart hemmelighet. Jeg vil derfor utfordre Sunniva Ihle Steinstad til å svare på det. 

Med regjeringen til statsminister Erna Solberg (Høyre), registrerer vi derimot en sterk underfinansiering av blant annet kommuneøkonomien. Det gjør at kommuner generelt må benytte virkemidler som låneopptak, bruk av eiendomsskatt, og ikke-tilfredsstillende tilbud innenfor helse- og omsorgstjenester, sentralisere skoletilbud osv. – for å få budsjettene til å gå rundt.

I disse dager ser vi i tillegg at kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (Høyre), ikke vil kompensere kommuner økonomisk for de personene som overføres til kommunenes sosialbudsjetter. Dette fordi arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil skyve det økonomiske ansvaret for personer på arbeidsavklaringspenger over fra staten til kommunenes sosialbudsjetter.

Midt oppe i dette snakker høyrepolitikere i Lillehammer om «bærekraft» i kommuneøkonomien. Det skjer parallelt med at det generelt gis skattelette som bare noen få nyter godt av over en lav sko. Det kan vanskelig tolkes annerledes enn at Lillehammer Høyre ikke at det skal være økonomisk bærekraft i kommunen – til fortsatt å drifte den «velferdsstaten» vi kjenner? Er det slik at de vil avvikle den?

Dermed blir ekstra viktig for velgerne i et valgår å få definert innholdet i det Høyre-definerte «velferdssamfunnet».

Hassel Jørund

Listekandidat Lillehammer Arbeiderparti

2619 Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken