Kvinne (50) er også berørt av klimautfordringene

Glør, en viktig bidragsyter i hverdagsmiljøkampen

Glør, en viktig bidragsyter i hverdagsmiljøkampen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Jeg er en helt vanlig, om enn kanskje en litt mer enn middels engasjert kvinne (50).
Jeg innrømmer å ha levd mesteparten av livet mitt uten å være spesielt miljøaktivistisk, eller ha tenkt klima og miljø i alle mine handlinger. Men alvoret har nådd meg også! Det er vel ingen som ikke berøres av fisk og fugler fulle av plast?

Men hva kan en helt vanlig Lillehamring gjøre i hverdagen? Det er MYE! Kommunen vår har heldigvis i mange år hatt miljøtiltak på dagsorden. Under OL 94 lo mange av spiselige engangstallerkener, men dette var det første tiltaket for gjenvinning i byen vår. Etter det har vi gjennom vårt renovasjonsselskap GLØR vært langt framme når det gjelder avfallssortering og gjenvinning.

Mange med hage har kjøpt matjord fra Glør! Vi ser renovasjonsbiler som går på lokalprodusert biogass. Selv har jeg vært på sorteringskjøret siden den ble mulig i våre kjøkkenskap, og jeg er stolt plastpilot! Fra i juni skal alle sortere plast, - mer plast til gjenvinning gir mindre plast der den ikke skal være. Mjøsa og fisken der slipper unna mine kontaktlinser, - de går i søpla - ikke i toalettet!

Avfall i seg selv er ikke et problem om det behandles riktig, da kan det sågar være en ressurs.

Matsvinn er også noe vi enkelt kan være mer bevisst på i hverdagen, - ja takk til småbrød og bananpannekaker! Restemat og best før, men ikke dårlig etter, er enkle virkemidler. Lukt og se på maten når utløpsdatoen nærmer seg, ikke kast før du må.

Lillehammer kommune er en stolt sykkelby. Kommunen tilbyr til og med innbyggerne å låne el-sykkel, så du kan test ut. Syklister er prioritert i trafikken og sykkelveiene bringer oss enkelt fra nord til sør i kommunen.

Byutvikling er også et klimatiltak. Flere som kan gå til jobb, eller når de skal handle, reduserer bruken av bil til småkjøring. Det er mange gode grunner til å kjøre bil i en travel hverdag, men må vi alltid ta bilen? Hva er vel ikke bedre enn litt frisk luft i ansiktet om man sykler eller går til jobb?

Vi er heldige som bor i en kommune med godt tilrettelagte muligheter for å gjøre gode valg for klimasaken. Mine partikolleger i Lillehammer Arbeiderparti, Ane Tosterud Holte og Sigrid Skjølås, roste ungdommene som klimastreiket i et leserinnlegg 4. april. Og jeg er som dem, stolt av ungdommen og sikker på at det er sammen vi kan løse klimautfordringene.

Man må ikke kunne FNs bærekraftmål på rams for å kunne bidra i miljøkampen! Jeg kan ikke alene redde verden, men jeg kan bidra med mitt.

Vi i Lillehammer Arbeiderparti vil være et parti for alle, selvfølgelig også for deg som er opptatt av klima og miljø. Miljøsaken er et av våre hovedbudskap hver dag - ikke bare i valgkampen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken