Velferd foran kommersielle idrettsarrangement

Av
DEL

leserinnlegg 

De fleste har opplevd å tappe brunt vann fra springen i Lillehammer. Mange vil nok huske folkemøtet i 2015 der flere fortvilte foreldre og ansatte etterlyste investeringer i Lillehammer-skolene. Flere har opplevd at de selv eller en av deres nærmeste ikke har fått sykehjemsplass eller omsorgsbolig på grunn av mangel på slike plasser. De har alle til felles at de har opplevd en utfordring som i stor grad er løst i Lillehammer. Men det har også utløst behov for store låneopptak.

Lillehammer kommune har fått kritikk fra enkelte partier og flere debattanter for den økende lånegjelda i kommunen. Det er riktig at den høye gjelda gir oss grunn til bekymring. Gjeldssituasjonen skyldes hovedsakelig de mange viktige og nødvendige investeringene som er gjort innen skole, helse og omsorg. Og situasjon har lenge vært kjent for politikerne, blant annet gjennom faste saker i kommunestyret. Det er derfor ganske overraskende at situasjonen kommer så «brått» på for enkelte politikere. De partiene som nå kritiserer kommunen, selv etter å ha vært med på mange vedtak om store investerer som har bidratt til gjeldssituasjonen, har enten sovet i timene eller valgt å «tjuvstarte» valgkampen.

SV og resten av posisjonspartiene er klar over situasjonen, og vi deler bekymringene folk har. Vi har derfor allerede i desember vedtatt at alle større investeringsprosjekter skal fremmes som egne saker slik at vi politisk kan ta stilling til gjennomføring og grad av investering. Dette for å ha bedre kontroll over situasjonen, og sikre oss at vi ikke tar opp mer lån enn vi tåler. Det er et bevisst og nødvendig grep for å møte den situasjonen vi er i.

Det er også viktig å minne alle om at en kommune ikke er et AS der målet er å levere overskudd til sine eiere. En kommunes primæroppgave er å sørge for å gi innbyggerne nødvendige velferdstjenester med god kvalitet. Ofte vil det omfatte store investeringer for å sikre nettopp god kvalitet i tjenestene. Nytt vannverk er et slikt eksempel. Rent vann er noe av det viktigste og mest grunnleggende en kommune må sikre for sine innbyggere. Det ansvaret kan vi ikke løpe ifra.

Så er det viktig at vi framover bruker penger på nettopp det som er viktig for kommunen. Penger som kommunen har brukt på de såkalte «OL forberedende» tiltakene som oppgradering av Birkebeineren skistadion og underskuddsarrangement som World Cup kan ikke sies å være blant kommunens primæroppgaver. Når vi har et mål om å kutte kostnader og redusere nye investeringer er det nettopp slike investeringer som må bortprioriteres.
Tjenester innen skole, helse og omsorg er nødvendige tjenester som kommunen må tilby, og disse tjenestene må prioriteres foran kommersielle idrettsarrangement. Det er også viktig at vi bruker mer penger på vedlikehold av kommunale bygninger for å unngå framtidig investeringsbehov. Så er kanskje tiden inne for å revurdere kommunens ambisjoner om å være den mest komplette vintersportsdestinasjonen i Europa og samtidig legge vår OL drøm på nederste hylle. Den drømmen har kostet oss mye, vi har ikke råd til mer.

Mizanur Rahaman

Gruppeleder (SV)

Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags