Dersom ordføreren skal bli trodd på at overskridelsen på Nordre Ål skole ikke er på størrelse med ni stupetårn, betyr det at Ap holdt innbyggerne for narr i skolesaken

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Årets valgkamp i Lillehammer har nok tatt en ganske annen retning enn Ap hadde planlagt. Sp sølte nemlig malurt i begeret deres da vi i slutten av mars avslørte Ap, SV og Vs lånefest og gjeldssituasjonen i kommunen. Aps store utfordring er at innbyggerne nå faktisk forstår hva som er skjedd og fortsatt i ferd med å skje, og at lånekameratenes fortsatt pågående, elleville pengebruk vi ramme innbyggerne sterkt de kommende åra.

Etter hvert kommer det fram konkrete eksempler på pengebruken. Slik som Nordre Ål skole og Jørstadmoen skole trinn 2. Skolene ble nemlig langt dyrere enn det som ble lagt til grunn da skolestrukturvedtaket ble fatta i februar i 2016. Og de relativt lave kostnadsberegningene for bygging av nye skoler, ble brukt som argumenter for å legge ned tre grendeskoler. 

Mange kan skrive under på at det var en snuskete skolestrukturprosess fra Ap sin side i 2015/2016. Ap har nok håpet at velgerne har glemt hvordan de snodde seg unna skolenedleggingsforslaget i valgkampen. Hvordan de fjerna en ubeleilig skolerapport fra postlista. Hvordan de, i rene JokerNord- stil, satte partivedtektene til side når medlemsmøtet vedtok å opprettholde grendeskolene. 

Vedtaket om nedleggelse av tre grendeskoler ble truffet i 2016 på bakgrunn av nøyaktige regnestykker for bygge-, vedlikeholds- og driftskostnader, husleier og skoleskyss ved de ulike alternativene for skolestruktur. Her ble det lagt til grunn at Jørstadmoen skulle koste 35 mill. og Nordre Ål skole (ny felles skole for Kringsjå og Ekrom) skulle koste 189 mill. 

(Se nederst på Lillehammer kommunes nettside, velg "Politiske møter" og deretter år 2016 og kommunestyremøte 25. februar).

Men straks de to skolene var vedtatt bygget, gjorde Ap og V et økonomisk frislepp. Her kunne alle komme med ønsker! 

Så da bevilgningssakene kom til politisk behandling i 2017, hadde Jørstadmoen blitt mer enn doblet så dyr, nemlig 74,5 mill. (!) Nå ser vi at rehabilitering av Buvollen ville kostet 16,5 mill., altså mindre enn halvparten av overskridelsen på Jørstadmoen på 39,3 mill.

For Nordre Ål flesket Ap og V til med en ny kostnadsramme på hele kr 310 mill. ! (låneramme 292 mill.), altså elleville 121 millioner mer enn de 189 mill. de mente det ville koste da det ble finregnet mot nedlegging av Ekrom.

121 mill. tilsvarer mer enn ni stupetårn! – Hamar kommunes kostnad med stupetårnet var nemlig "bare“ 13 mill. kroner.

Med slike overskridelser har Ap nok en gang skaffet seg et forklaringsproblem ettersom de har hevdet at hver eneste lånte krone til hver "investering" var tvingende nødvendig. Men Ap nekter å innrømme at de har hatt en lettvint omgang med penger eller at kommuneøkonomien er kritisk.

Selv ikke når deres egne tidligere Ap-ordfører og senere fylkesmann Knut Korsæth smeller neven i bordet til dem og krever anstendighet.

For ordføreren tyr til i Byavisa den 31. mai og under overskriften "Rett skal være rett", nekter han for at det er snakk om noen kostnadsoverskridelse verken for Jørstadmoen eller Nordre Ål (!) Han hevder at det kun er bevilgningsvedtakene fra 2017 som gjelder og at det er dumskap av oss å blande inn byggekostnadene som ble lagt til grunn da vedtakene om å bygge de to skolene ble gjort i februar 2016, da disse ikke hadde noen gyldighet.

Ordføreren snubler i sin egen argumentasjon og plumper dermed ut med at Ap selv betrakter beslutningsgrunnlaget i skolestruktursaken i 2016 som verdiløst. Ordføreren bekrefter dermed det vi har sagt, at Ap holdt oss for narr da la ned grendeskolene.

Hilde Jorunn Hoven, Lillehammer, kommunestyrerepr. (Sp)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags