Ap og de private aktørene

BARNEHAGER: Hva er "galt" med ikke-kommunale barnehager i Lillehammer, spør Bjørgulv Noraberg.

BARNEHAGER: Hva er "galt" med ikke-kommunale barnehager i Lillehammer, spør Bjørgulv Noraberg. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg
Arbeiderpartiets ordførerkandidat Ingunn Trosholmen har i flere leserinnlegg i GD advart mot innslag av «private» i det offentlige helse- og omsorgstilbudet. Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre har utpekt kampen mot konkurranseutsetting som en av deres hovedsaker i årets valgkamp, og uttalt at «Vi er mot det, fordi det er et system som gjør at det tas ut store summer i profitt». Ifølge Aftenposten viser en gjennomgang av innsendte forslag til årets Ap-landsmøte en utstrakt bruk av «profitt»; hele 56 ganger.

I Lillehammer har vi 28 barnehager. 16 er «private», 12 er kommunale. Nær 60 prosent av barna i Lillehammer går i såkalt privat barnehage. Det har blitt slik fordi Ap-styret i Lillehammer gjennom de siste 80 år ikke har evnet å bygge ut kommunale barnehager etter behovet. Tross situasjonen i dag, sier Ap-representanter i Lillehammer at de er mot «private» barnehager.

Vi vet fra undersøkelser at de ikke-kommunale scorer på nivå med de kommunale når det gjelder foresattes tilfredshet med tjenesten. Dessuten er de underlagt kommunalt og statlig tilsyn.

De ikke-kommunale har ulike eierskapsmodeller. Noen er aksjeselskaper, noen er eid av foreldre, mens andre eies av ideelle organisasjoner. De finansieres alle av statlige rammeoverføringer, som fordeles av kommunen, og foreldrebetaling. De ikke-kommunale har i prinsippet samme økonomiske rammebetingelser som de kommunale.

Dersom de ikke-kommunale greier å drive med overskudd, samtidig som de leverer gode tjenester, er det umoralsk virksomhet, eller er de «profitører»? Så vidt jeg vet er det relativt få av de «private» som tar utbytte. De fleste bruker overskuddet til å videreutvikle medarbeiderne og barnehagene ellers.

Mitt spørsmål til Trosholmen (eller andre i Ap) er:

•Hva er «galt» med de ikke-kommunale barnehagene i Lillehammer?

•Hvordan vil Ap løse behovet for barnehageplasser i Lillehammer uten de ikke-kommunale?

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags