OL i 1994 satte Lillehammer for alvor på kartet. Sigrid Undset, Jakob Weidemann og Marcello Haugen er et knippe personer som hver for seg og på ulikt vis har satt spor etter seg, med Lillehammer som base.

Etter OL i 1994 har både verdenscup på ski og håndball-VM vært viktig etterbruk og gitt både oppmerksomhet og aktivitet.  Ungdoms-OL i fjor ble nok en OL-suksess.  Nye suksesser er xGames og RawAir. Sammen med Oslo og Trondheim troner Lillehammer på pallen i Norge som idretts- og arrangørby.

Ketil Kjenseth  

Siden OL har Litteraturfestivalen vokst seg stor og internasjonal. Med Filmskolen kom også nye muligheter. TV-serien Lilyhammer ble en annen internasjonal suksess. «Trio» med barn og ungdom som målgruppe er et ektefødt barn av det nye filmmiljøet. Sammen med de Sandvigske samlinger på Maihaugen har Lillehammer både kulturelle signalanlegg og kulturbaserte signaturer som vekker internasjonal interesse.  

Nå kan en ny suksess, med en ny dimensjon, være på trappene. Dialogbyen Lillehammer  springer ut fra Nansen Fredssenters arbeid over tid med å utvikle dialog som et verktøy knyttet til krig og konflikter. Lillehammer er en flott ramme for nettopp dialog, den gode samtale, for å senke skuldrene og tenke på noe annet enn å nedkjempe en fiende.

For fredsnasjonen Norge, vil Dialogbyen Lillehammer bygge en ny dimensjon til vår internasjonale posisjon. FN har allerede lagt merke til det. Mange internasjonale fredsaktører vil finne veien til Lillehammer i juni 2018. Det er en anledning byen og landet bør bruke godt til å vise hva vi kan bidra med. For sammen å bygge en ny suksess. Tenk om vi lykkes med en fredsfestival?

En viktig grunn til at Lillehammer lykkes, er at det finnes mange ildsjeler og mange frivillige som liker å bidra. Enten det er å rigge, preppe, lese høyt eller koke kaffe. I tillegg er høgskolemiljøet viktig. Kunnskap trumfer det meste.

Reiseliv, kulturbasert næringsutvikling og innovasjon er en viktig del av fagmiljøet i Storhove. Ut av dette, næringslivet og det offentlige har det vokst fram utviklingsprosjekter som Snowball, Kunnskapsverket og Skåppå kunnskapspark.

Venstre heier på kunnskap. Vi skal fortsette å kjempe for videre utvikling av fagmiljøene i Storhove og Høgskolen Innlandet. For de store pengene til mer forskning og innovasjon. Men også de små «oppstartsprosjektene» som en million kr til Dialogbyen Lillehammer.

Lillehammer trer i tillegg fram som «statens» by. I den nye regionen Innlandet. Hva er vel da mer  naturlig, i en OL- og administrasjonsby, enn at det kommer et dobbeltspor for tog. Alt henger sammen med alt, som det heter. Derfor har Venstre, sammen med Krf, kjempet hardt for at dobbeltspor skal til Lillehammer innen 2034. I planperioden fram til 2029 er det satt av 15 mrd kr til å planlegge og bygge dobbeltspor mellom Hamar og Lillehammer. Vi rydder vei for toget – og Lillehammer.