Enda mer om sykepleievikarer

KLASSESKILLE: Vi må unngå et klasseskille blant sykepleierne, skriver innsenderen.

KLASSESKILLE: Vi må unngå et klasseskille blant sykepleierne, skriver innsenderen. Foto:

Av
DEL

Leserbrev


Undertegnede avsluttet et  om sykepleievikarer med å antyde at det med mye helgefri for fast ansatte, må skaffes dyre vikarer fra byråer, for å gjøre det som må gjøres også i helgene. Mads Furu (Ap) bekrefter dette i innlegg datert 13. juni: «Man hadde ikke greid å bemanne verken påske- eller sommerferien med egne ansatte».

Furu vil takle denne utfordringen med å bygge opp «egen ressursavdeling med fast ansatte». De skal jobbe som sykevikarer; men de må nok også jobbe som helgeavløsere, hvis vikarbyråene skal kuttes ut! Hvem vil jobbe i «spesialavdeling» med disse to funksjonene?

Det egentlige problemet er at sykepleierne har funksjoner som ikke kan fylles innenfor den arbeidstiden folk flest har: Noen må være på post også på dager som er «røde» på kalenderen, eller etter at andre har «tatt kvelden».

Undertegnede ser bare én løsning på dette problemet: At sykepleierne får flere ferieuker som kompensasjon for å jobbe mange helger, og at de også får mer lønn når de jobber når folk flest har fri. Da må det vel utdannes flere sykepleiere, og flere med den utdannelsen må vel ansettes i kommunene.

At både by- og bygdekommuner nå må ty til vikarbyråer skyldes også stor avgang fra sykepleieryrket: Noen slutter i kommuner, fordi de der må jobbe med liten stillingsbrøk og relativt mange helgevakter. Er det slike som velger å jobbe i vikarbyråer med høyere lønn; men enda mer ubekvem arbeidstid, og kanskje også mye reisetid?

Vi må for all del unngå klasseskille: Et A-lag med sykepleiere i faste stillinger og med mye helgefri, og et B-lag med sykepleiere som er «løsarbeidere» i vikarbyråer.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags