Helse og omsorg på Lillehammer – hvor er Ap på vei?

OMSORG: Innsenderen mener ordfører Espen Johnsen og ordførerkandidat Ingunn Trosholmen legger veien åpen for privatisering av eldreomsorgen i Lillehammer.

OMSORG: Innsenderen mener ordfører Espen Johnsen og ordførerkandidat Ingunn Trosholmen legger veien åpen for privatisering av eldreomsorgen i Lillehammer. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg
Arbeiderpartiet ordførerkandidat Ingunn Trosholmen har i et innlegg i GD 4. april skapt flere spørsmål omkring partiets linje innen helse og omsorg enn hun vel har forutsett.

Formålet med innlegget ser ut til å være et angrep mot Høyres privatiseringslinje, men det er vanskelig å finne noen fornuftig sammenheng mellom hennes ordbruk omkring kommunalt ansvar innen helse og omsorg og vedtakene Ap, sammen med SV og Venstre, har fattet siden 2015.

Trosholmen ønsker seg flere kvalifiserte helsearbeidere på Lillehammer – men hvem var det som vedtok å fjerne 40 stillinger innen sektoren fordi Arbeiderpartiet i 2015 var "bundet til masten" av et partivedtak fattet på 1980-tallet?

Følgene av vedtaket er at Lillehammers tjenester på dette området plasserer kommunen blant de 370 svakeste av drøyt 400 kommuner i Norge.

At så vel ordfører som ordførerkandidat og partiformann da klarer å beskrive tilstanden som god, til og med som en "tilnærmet innertier" viser en virkelighetsoppfatning som forundrer. Det er fristende å minne om at kapteinen som i sin tid «var bundet til masten» hadde et mannskap med ørene fulle av bivoks for at de ikke skulle bli forstyrret av signaler utenfra.

Det er også underlig at ordførerkandidaten for et parti som arbeider for en sterk offentlig sektor ikke innser at vedtakene de har fattet, legger veien åpen for privat virksomhet innen helse og omsorg.

Forutsetningen for at privat virksomhet innen et offentlig tjenesteområde kan lykkes forutsetter at det offentlige tilbudet er så dårlig at det gir fortjenestegrunnlag for privat drift. Når plasseringen for Lillehammer er så svak er det ikke nødvendig med flere ord.

At Trosholmen i sitt innlegg også markerer at privat innsats vil bli mer nødvendig i årene som kommer er et signal om at Lillehammers innbyggere ikke kan regne med at sektoren helse og omsorg vil bli høyere prioritert av Ap til tross for alle honnørordene som er jevnt fordelt i Trosholmens innlegg.

Som velger er det nødvendig å se på vedtakene som fattes, ikke ordene budskapet pakkes inn i: Når Trosholmen i sitt innlegg hevder at «Høyre og Ap er enige om det store bildet» er det en bekreftelse på at de to største partiene på Lillehammer er enige om at helse og omsorgssektoren skal nedprioriteres i forhold til andre formål.

Fellesskapet med Høyre er på sett og vis overraskende, men partienes vedtak de siste årene støtter opp om en slik slutning. Med denne bakgrunnen behøver ikke Ap på Lillehammer se utenfor kommunens grenser for å forklare velgerflukten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags