Gå til sidens hovedinnhold

Mye penger krever store tanker i Lillehammer

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det må tenkes stort skal det bli noe. Og penger er det visst nok av. Dobbeltsporet jernbane og 4-felts motorveg til Lillehammer er blant de store tankene som snart blir realisert. Nytt sykehus og flyplass må vi trolig vente lenge på. Men tankene er lansert, så da skal vi aldri si aldri. Det gjelder vel også underjordisk parkering og sykkeltunell under Mjøsa, for å nevne noe.

For noen av oss kolossalt vanlige folk kan det være litt krevende å forstå behovet for og betydningen av sånne kjempeløft, men for de dynamiske, fremtidsrettede, dristige – enten de ønsker å investere egne penger eller andres – så kan ikke tankene bli høytflygende nok. De mange svære boligbyggeprosjektene i byen vitner om det, der det bygges i bredden, lengden og ikke minst i høyden. Det neste er en bynær hytteby med 4-spors skiløype rett inn i vindfangene – eller er det den nye byen som skal møte vannet som kommer først?

Eller er det kanskje gondolen fra Mjøsa til fjellet med kapasitet på 2000 personer i timen til en halv milliard – den kan stå ferdig om 4 år! Nei, aller først kommer nok den nye skøytebanen på Sigrid Undsets plass, den som skal få folk til å handle, ikke bare rusle gratis rundt i byen og snylte på handelsstanden.

Det er nå jeg lurer på hva det blir til med Terrassen. En ørken som har ligget der i flere tiår og tryglet om å bli gjort om til penger. Har den virkelig ikke et potensial som er verd å investere i? Jo da, jeg har visst lest at kommunen har kjøpt området og at kommunen har planer og at kommunen skal begynne bare planene bli vedtatt. Er det virkelig ikke tanker blant byens «pengefolk» om Terrassen som et knutepunkt med inntektspotensial? Jo da, jeg har sett tegninger i avisa – men trolig sparer investorene til gondol. Kanskje er ikke tankene om Terrassen store nok, så de kan overlates til kommunen.

Og så lurer jeg på de store arealene i bakgårdene. De som råtner på rot 10 meter fra byens verdenskjente superhandlegate. Slitne bygg og ubebygde arealer som brukes som røykeområde og parkeringsplass for ansatte i byens butikker. Har virkelig ikke disse noen merverdi for byen? Ingen plass i investorenes planer? Gir de mer avkastning som de står enn som en del av et pulserende forretningsliv midt i byen? Kanskje er ikke tankene om bakgårdene store nok, så de kan overlates til riksantikvaren.

Til slutt lurer jeg på de lange, høye, brede snøhaugene som blir liggende midt i Storgata i ukevis. Med et glasstak over paradegata vår så ... Nei nå begynner jammen lille jeg også å tenke stort og disponere andres penger. Da er det på tide å gi seg. Men jeg fikk da lansert tanken!