Holder de ansatte øye med seksuell trakassering på sykehjem?

- Det er ikke bare unge kvinner som utsettes for seksuell trakassering, skriver Eva Buer.

- Det er ikke bare unge kvinner som utsettes for seksuell trakassering, skriver Eva Buer. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg 

Det er ikke bare unge kvinner som utsettes for seksuell trakassering.

Min gamle mor var på Helsehuset på Lillehammer de siste årene av sitt liv. En dag jeg besøkte henne satt vi på dagligstuen sammen med flere beboere. Ingen ansatte var til stede. Der var jeg vitne til en mannlig og en kvinnelig beboer som satt ved siden av hverandre ved et spisebord. Mannen befølte kvinnen i skrittet, under bordet. De var trolig demente begge to. Jeg trodde ikke mine egne øyne. Det som uroet meg var om dette var dagligdags, om det kunne skje min mor og de andre forsvarsløse gamle kvinnene på sykehjemmet, om det kan skje meg når jeg blir gammel.

Mitt spørsmål blir: Holder de øye med beboere med seksualisert atferd? Hva kan skje om natten når beboerne ligger på rommene sine, side ved side? Dørene er ikke låst. Det er ansatte på nattevakt, men passer de godt nok på i de lange korridorene? Hva gjør de ansvarlige for å beskytte kvinnene mot seksuelle overgrep?

Seksuell atferd hos gamle og demente er tabu. De som jobber med eldre kjenner nok til dette, men jeg er redd det "oversees", at det ikke tas opp som et problem som må stoppes. De gamle må beskyttes, og de ansvarlige må være åpne om overgrep på institusjonene hvis det skjer, og de pårørende må informeres. 

Det er fristende å tro at overgripere på sykehjem kanskje er de samme som har trakassert kvinner tidligere i livet, og som fortsetter i alderdommen. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags