Gå til sidens hovedinnhold

Øk flaskepanten!

Artikkelen er over 4 år gammel

Takk til GLØR som fra høsten setter opp beholdere for glass og metall hos hver og en av oss slik at det blir enda lettere å resirkulere. Det trenger vi.

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Informasjonsbladet som kom i forrige uke forteller også at det årlig kastes vanvittige 75 millioner bokser og flasker her i landet – det tilsvarer hele 205.479 hver bidige dag året rundt. Det er enorme mengder aluminium og plast som altså går helt unødvendig i søpla og som kunne ha vært pantet og resirkulert.

Men én krone i pant er ikke verd noe for veldig mange i dag – det var litt mer å regne med i 1993 forrige gang panten ble økt. Det er 24 år siden. Det er mer enn på tide at panten økes kraftig. Hver eneste dag kan man finne panteflasker og – bokser i søppeldunker rundt omkring, noe som er veldig synd.

Vi vet at verden oversvømmes av søppel, i 2050 vil det være mer plast enn fisk i verdenshavene, og det er på tide å lære den oppvoksende generasjon at flasker og bokser er en ressurs som kan gjenvinnes og ikke må kastes. Verken i søpla eller i naturen. Jeg slår derfor et slag for at flaske- og boksepanten må dobles – minst. To kroner for små flasker og bokser og fem kroner for de store plastflaskene ville kanskje lært både liten og stor at dette er en ressurs? Det er lov å håpe.