En mobbesak, er en mobbesak for mye

- En ting er sikkert, det kreves ikke bare et tiltak for å stoppe mobbing. Det kreves flere, skriver Mari Rolstad.

- En ting er sikkert, det kreves ikke bare et tiltak for å stoppe mobbing. Det kreves flere, skriver Mari Rolstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Skoler i Gudbrandsdalen kommer dårlig ut i en elevundersøkelse når det gjelder mobbing. Særlig i Lesja og Skjåk forteller 20,7 og 20,5 % av elevene at de har blitt utsatt for mobbing. Også i de andre kommunene som Sel, Nord-Fron og Ringebu ser det heller ikke bra ut, selv om prosenttallet er mindre. Dette er alvorlig, siden veldig mange elever sliter nå og trolig kommer til å slite videre i livet på grunn av dette.

Lotte Formo åpnet seg opp om at hun i sin tid ble mobbet på ungdomsskolen på Otta. I kommentarfeltet på Facebook skriver også folk om at dette har foregått i flere tiår. I tillegg har Jeanette Kristiansen åpnet opp at hun har sagt ifra flere ganger uten at har bedret seg. Dette viser at dette har vært et problem i altfor mange år. Kanskje har tiltakene som den andre undersøkelsen viser bedret denne statistikken (noe som er utrolig bra), men det vil ikke overraske meg hvis det fortsatt er noen mørketall. Mobbing er ikke så enkelt, og det hjelper som oftest ikke bare med noen tiltak i en liten periode.

På årsmøte i Innlandet Høyre støttet vi i Innlandet Høyre tiltaket om at vi i hver mobbesak skulle hensynet mobbeofferet være størst, og at der det var hensiktsmessig skulle mobberen flyttes. For man må vise konsekvensene av å mobbe så fort som mulig slik at man ikke tar dette med seg videre i livet. Å sette i gang tiltak med en gang er viktig både for de det angår, men også for samfunnet rundt.

Jeg kan bare se for meg hvor mye Lotte har kjempet, og fortsatt kjemper. Jeg vet hvordan det er å bli mobbet, og måtte takle senskadene av det. Jeg, som Lotte og mange andre, kjemper fortsatt. I en undersøkelse viser det seg at de som blir mobbet i barndommen har større sjanse for å bli behandlet for angst, depresjon, rusmisbruk og schizofreni når de er mellom 16–29 år. Denne undersøkelsen viser igjen hvor alvorlig senskadene av mobbing er.

Samtidig viser en annen undersøkelse at det ungdom er mest engasjert i, er kampen mot mobbing. Den kommende generasjonen vil fortsette denne kampen, og det er bra! For en ting er sikkert, det kreves ikke bare et tiltak for å stoppe mobbing. Det kreves flere, og tiltakene må jobbes med hele tiden. For tro meg, det kan bli stille en liten stund, men følges det ikke opp, så går man tilbake til start igjen.

Også en siste ting. I elevundersøkelsen kommer det at fram at dersom mindre enn fire har svart at de har blitt mobbet vil ikke det blir det ikke offentliggjort. Dette skal man ha full respekt for, men jeg håper inderlig at man likevel tar tak i det internt. Det er kanskje et lite problem for dere at bare en eller to blir mobbet, men for de har det stor betydning at det tas tak i. For enhver mobbesak, er en mobbesak for mye.

Mari Rolstad

2.nestleder i Lillehammer Unge Høyre

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags