Når ble det naturlig at det IKKE er unaturlig med snø utenfor Moelv stasjon i juli?

"Vi voksne bør vite bedre enn at det er naturlig med snø midt i Moelv i juli."

"Vi voksne bør vite bedre enn at det er naturlig med snø midt i Moelv i juli." Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Denne uka kunne vi gå på ski om så bare for en time eller to ved Moelv stasjon, når Sommertoget til NRK kom. Ja at vi i Ringsaker har snø, det er det igjen tvil om, dette får vi bekreftet hvert år av forskjellige verdens elite skinasjoner, men nå er det jo ikke naturlig med snø i juli.

Selv om jeg skal legge godsiden fram og rose tanken om at vi må få reklamert for snøen vår mens vi enda har den, er vel dette et uttrykk for et ønske om vekst og utvikling.

Når du kan lese i media at verdensstjerner på ski uttrykker at skisporten kommer ikke til å vare evig på grunn av forandringer i klima, da kan det hende at vi kanskje må være ærlige på hvilken vekst og utvikling vi ønsker. Dette er ikke en bærekraftig vekst og utvikling, og den blir ikke støttet av oss i Miljøpartiet De Grønne, Ringsaker.

Etter å ha vært på bærekraftig turist-konferanse i Merano for få uker siden, fikk jeg bekreftet at klimaet har gjort sitt inntog i Alpene også. For eksempel i Østerrike har de begynt å planlegge demontering av de alpinanleggene som ligger lavest over havet. Ikke fordi de ikke klare å få tak i nok snøkanoner, men fordi det er ikke er minusgrader lenge nok til at kanonene klarer å lage snø.  

Snøkanoner er ikke bare fryd og gammen, det er veldig energi- og vannkrevende å produsere kunstig snø, eller mer presist menneskelaget snø. Men når ikke engang Kulturdepartementet sin veileder for snøproduksjon og snøpreparering  nevner ordet miljøbelastning på 56 sider, har vi vel kanskje litt for lite fokus på dette her i landet.

Men som en representant for snøproduksjon på Sjusjøen sa på NRK i 2015; sjøl om det kan være energi krevende å produsere snø, så har jo vi i det minste ren energi, vannkraft. Og det skal han delvis ha rett i, vi har et bedre utgangspunkt for å produsere kunstsnø enn mange andre. Men det behøver ikke bety at det vil være så lurt i fremtiden.  

Jeg tror også at snøen skapte god stemning, og satte et ekstra preg på sommertoget til NRK. Jeg vil heller ikke være den som ønsker å ta fra barna gleden med å lage snøballer og snømenn, men om sommeren, da ...

Vi voksne bør vite bedre enn at det er naturlig med snø midt i Moelv i juli.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags