Det eneste jeg er bekymret for, er at Gjøvik og Vinstra kommer til å få enda færre søkere ...

Magnus Kessel er bekymret for musikklinjene på Gjøvik og Vinstra. (arkivfoto)

Magnus Kessel er bekymret for musikklinjene på Gjøvik og Vinstra. (arkivfoto) Foto:

Av
DEL

leserinnlegg
Jeg leste i GD forrige torsdag at Lillehammer kreative videregående skole har fått grønt lys for oppstart, og det merkes at de nå reklamerer voldsomt for å få søkere til skoleåret 2019-2020. Dette kommer som en reaksjon på at Oppland fylkeskommune, med god grunn, ikke vedtok å opprette en musikk, dans- og drama-linje på Lillehammer.

Jeg er selv musikklinje-elev, og synes at Oppland fylkeskommune tilbyr et godt tilbud for videregående elever som vil drive med musikk. Det finnes gode støtteordninger for hybelboere, og jeg har inntrykk av at musikklinjene på Gjøvik og Vinstra holder en jevnt god kvalitet.

Misforstå meg rett, jeg tenker det er flott at enda flere får oppleve et nytt tilbud på Lillehammer, og som lillehamring selv, er det fantastisk at byen får et slikt tilbud. Dette vil gi oss et rikere musikkmiljø, og samler flere fagmiljøer som vi ikke hadde hatt her uten et slikt tilbud.

Likevel så er det slik at det er mange lillehamringer som går på Gjøvik og Vinstra videregående skoler, og skolene kommer til å merke at det blir opprettet en ny linje i «storbyen». I mitt kull på Gjøvik er 1/3 av elevene lillehamringer. Uten oss hadde det vært spinkelt med musikere som starter på avgangsåret nå over sommeren. I fjor var det 26 søkere til musikk på Gjøvik, og i år er det bare 25 (og det er 30 plasser). Hvis dette er starten på en bølgedal for musikklinjene, er det da riktig tid for å opprette enda en?

Siden det er så få søkere, blir det ikke gjennomført opptaksprøver ved skolene. Det er da ikke mulig for lærerne å kartlegge kompetansen som de nye elevene har. Når det heller ikke fylles opp med førstevalgssøkere til musikk, vil andrevalgssøkere få tilbud om plass. Folk som setter musikk på andrevalg, er de lidenskapelig interessert i musikk? Resultat av dette: Musikklinja blir mer og mer allmenn, og mindre «high-class» for utøvende musikere som sikter høyt. Hvem som helst kan i prinsippet komme inn, og det kan diskuteres om det er bra eller dårlig at nivået jevnes ut.

Misforstå meg rett, jeg er veldig fan av den nye skolen, og håper de får mange søkere! Det eneste jeg er bekymret for, er at Gjøvik og Vinstra kommer til å få enda færre søkere. I verste fall kan dette gå utover tilbudet til de elevene som både går og skal gå der de neste årene. Fylkeskommunen får statsstøtte per elev, og med stadig mindre budsjetter blir det enda mindre penger til de eksisterende musikklinjene, som gjennom flere tiår har lært opp flere tusen dyktige musikere. Forhåpentligvis kommer de til å utdanne flere tusen til!

Ellers gleder jeg meg til at framtidens elever får et godt og variert tilbud, og jeg ser fram til hva Create kan tilføre det rike musikkmiljøet i Lillehammer. Lykke til!

Magnus Kessel

Musikkelev

Gjøvik og Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags