Trygghet på nett

- Ungdom i dag lever store deler av dagen sin på nett. De opplever i økende grad mobbing, krenkelser, trusler, netthets, deling av intim informasjon på nett. Vi mener at dette er en av de største utfordringene vi har i dag, skriver de kvinnepolitiske lederne i Hedmark Arbeiderparti og Oppland Arbeiderparti.

- Ungdom i dag lever store deler av dagen sin på nett. De opplever i økende grad mobbing, krenkelser, trusler, netthets, deling av intim informasjon på nett. Vi mener at dette er en av de største utfordringene vi har i dag, skriver de kvinnepolitiske lederne i Hedmark Arbeiderparti og Oppland Arbeiderparti. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg
Krenkelser og trusler på nett er en negativ del av mer digitalisering. Det oppleves i dag at samfunnet ikke er rustet til å håndtere denne delen av utviklingen, og dette vil vi i Arbeiderpartiet gjøre noe med.

Ungdom i dag lever store deler av dagen sin på nett. De opplever i økende grad mobbing, krenkelser, trusler, netthets, deling av intim informasjon på nett. Vi mener at dette er en av de største utfordringene vi har i dag. Vi må ta ansvar. Ungdom er i stor grad eksperter på nett, men det er nødvendig med økt kunnskap om personvern og informasjonssikkerhet.

Vi krever trygge skoleveger og vi har tilsyn på idrettsbanen, men på nett er ungdommen vår i stor grad alene. Vi kan ikke tillate et samfunn, et nettsamfunn, uten trygghet. Uten trygghet er det ikke mulighet for frihet. Vi kan ikke tillate digitalisering uten sikkerhetsløsninger. Internett skal være et trygt sted for alle, derfor skal mener vi at vi skal ha en lovgivning som er i samsvar med den teknologiske utviklinga.

Politiet må også ha god nok kompetanse og forpliktende tiltaksplaner i arbeidet med informasjonssikkerhet, særlig blant barn og unge. Nasjonale kampanjer må utarbeides for å synliggjøre hva som er ulovlig på nett, og det er viktig at det synliggjøres konsekvenser også ved å drive med kriminalitet av denne sorten. Politiet må derfor i større grad etterforske ulovlig nettbruk og saker må prøves i domstolen.

Vi trenger et tverrfaglig løft for å trygge ungdommen vår. Helserådsgivere, fastleger, lærere og andre trenger mer kompetanse på å møte og håndtere mobbing og hets på nett. Kunnskap om ansvar, rettigheter og privatliv må løftes inn i skolen. Grunnskole og videregående skole må bruke kompetansemålene i sine læreplaner som gir elever kunnskap om personvern, datasikkerhet og informasjonssikkerhet på en best mulig måte. Lærere må tilbys kompetanseheving som gjør de i stand til å nå målene i læreplanen.

Det er også nødvendig med en tilpasset seksualundervisning og samfunnsfag som speiler dagens samfunn. Barn og unge må få veiledning til å kunne håndtere det presset de i dag utsettes for, og når det er greit å sette grenser for seg selv. Grunnskole og videregående skole skal ha god og relevant seksualundervisning.

Det også slik at foreldre må få økt kunnskap om fallgruvene som er på nett, og hvilken hverdag deres barn møter når de er på ulike plattformer på nettet. Foreldre må i møte med barnehage og skole få kunnskap om barn og unges bruk av digitale verktøy og sosiale medier.

Vi viser her til en rekke tiltak vi kvinner det i nye Innlandet Arbeiderparti vil jobbe for. Dette er et viktig samfunnsspørsmål, og handler om hvordan vi skal ivareta hverandre i en stadig mer digital verden. Vi har alle et ansvar for hvordan andre har det, også på nett.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags