Gå til sidens hovedinnhold

Reiselivet er kommunens beste venn

Artikkelen er over 3 år gammel

debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det viktigste for kommunene er å ha arbeidsplasser. Det kan reiselivet levere. Derfor er reiselivet kommunens beste venn. Overordnet har det skjedd et skifte i Gudbrandsdalen, der mange arbeidsnever på jordet og i skogen er byttet ut med 5500 servicehender i reiselivet. Det sier mye om reiselivets kraft i det å skape arbeidsplasser.

Verdien av å skape arbeidsplasser er et tema som preger den politiske agendaen. Skal vi opprettholde velferdssamfunnet slik vi kjenner det i dag, trenger Norge en halv million nye jobber innen 2060. Reiselivet skaper arbeidsplasser og er en viktig del av løsningen på de nasjonale utfordringene vi står ovenfor.

Jon Kristiansen

Regiondirektør i NHO Innlandet

Reiselivets utvikling av opplevelser er med på å gi bostedsattraktivitet. Lillehammer, Sjusjøen og Gudbrandsdalen har fortsatt store utviklingsmuligheter. Bare Alpinco har det siste året investert 130 millioner kroner knyttet til utbyggingen i Kvitfjell. På Hafjell vil de foran neste sesong investere ytterligere 60–70 millioner kroner i ny ekspressheis til Hafjelltoppen.

Utbygging av fritidsboliger går hånd i hånd med reiselivet. I 2017 ble det bygget 750 nye fritidsboliger i regionen, flest i Øyer og på Sjusjøen. Ringsaker almenning har bygd 550 hytter og leiligheter i Natrudstilen. De har planer om å doble antall enheter og investerer opp mot 1 milliard kroner i Birkebeinerlandsbyen.

Reiselivet er en viktig sysselsettingsmotor i Gudbrandsdalen. Innen overnatting og servering har sysselsettingen økt med 30 prosent de siste ti årene i Norge. I 2017 var reiseliv, representert i SSBs statistikk ved overnatting og servering, næringen med nest høyest vekst i sysselsettingen. Bare Alpinco alene bidrar med mer enn 60 helårsansatte og mer enn 300 ansatte gjennom vintersesongen.

Kommunene får skatt fra de som jobber i bedriften. Det gjør at kommunene vil ha flest mulig arbeidsplasser, og disse må først og fremst komme i det private næringslivet. Det betyr at de må satse på de næringene som har mange ansatte. Med andre ord, reiselivet.

I reiseliv er hver tredje ansatt under 24 år og 41 prosent har utenlandsk bakgrunn. Det viser at reiselivet er en stor ungdoms- og integreringsnæring. Dette er viktige grupper å sysselsette. Reiselivet bidrar til at unge og innvandrere jobber. For veldig mange unge og folk med utenlandsk bakgrunn er en jobb på et hotell eller i en restaurant deres første møte med arbeidslivet. Hunderfossen Eventyrpark er en av landets største arbeidsplasser for ungdom med 380 sesongansatte. De er framtidas arbeidskraft.

Globalt nevnes ofte reiselivsnæringen som en av verdens største arbeidsgivere og det er spådd at næringen internasjonalt forventes å vokse med 50 prosent innen 2030. Det betyr at reiselivets rolle som jobbskaper kommer til å bli enda viktigere. Bare i Lillehammer, Sjusjøen og Gudbrandsdalen er det om lag 15.000 kommersielle senger. Til sammenligning er det 24 000 hotellsenger i Oslo. Ny E6 bygges og det vil gjøre avstandene mindre og åpne dørene ytterligere. Hvis vi klarer å ta vår del av den internasjonale turistveksten, betyr det enda flere jobber.

Neste år er det kommunevalg. Befolkningen i Innlandet vil ha flere og trygge arbeidsplasser der de bor. Da gjelder det å stemme på det partiet som tilrettelegger for at hoteller, restauranter, serveringssteder og opplevelsesbedrifter fortsetter å vokse. De ordførerne som samarbeider og satser på reiseliv vil få nye arbeidsplasser og økte inntekter til kommunekassa.