Tilrettelegging for verdiskaping

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg

27. oktober skrev undertegnede et leserbrev i GD om «maskinskatten». Rådmann i Lom, Ola Helstad, reagerer i et leserbrev den 1. november på at Skinstad innleder leserbrevet med å referere til en aprilspøk.    

NHOs debattinnlegg er sjeldent ment for å provosere. Vi ønsker å gi folk flest og politikere et innblikk i den hverdagen som små og store bedrifter på Innlandet møter. Dette er samfunnsviktige temaer som, etter vår oppfattelse, altfor sjeldent får plass i vanlige medieoppslag.

Rådmann i Lom kommune er opptatt av at bedrifter må dele godene. Der er vi enige. Men før bedriftene deler godene, må de skapes. Det må rett og slett skapes verdier.

Gjennom leserinnlegget som rådmannen kritiserer, viser undertegnede NHOs støtte til regjeringens forslag om å utfase «maskinskatten». Forslaget innebærer at «Maskiner i nye industrianlegg ikke lenger kan skattlegges fra 2019. For eksisterende anlegg må kommunene trappe ned skatten på verk og bruk over fem år». Vannkraftanlegg, vindkraftanlegg, oppdrettsanlegg og anlegg som er omfattet av petroleumsskatt er unntatt fra forslaget. Videre er NHO ikke imot eiendomsskatt på bygg og tomt.

Regjeringens forslag medfører forutsigbare rammebetingelser. Det kan være avgjørende for fremtidsrettede nyetableringer i vårt distrikt. Samtidig får eksisterende bedrifter i kommunen større insentiver for å gjøre investeringer i maskiner og utstyr. Det er et godt grunnlag for at bedrifter skal kunne skape de verdiene som vi skal fordele i samfunnet. Det bidrar også til å skape flere arbeidsplasser, altså flere skattytere.

Det er flott at rådmannen er opptatt av å tilrettelegge for bedrifter gjennom bedre infrastruktur og arealplanlegging. Men bedriftene trenger også tilrettelegging gjennom gode økonomiske insentiver. NHO Innlandet har lenge samarbeidet med kommunene om næringsutvikling og det ønsker vi å fortsette med. Vi takker også ja dersom rådmannen inviterer til en felles konsekvensutredning.

Les også: Kjære kommune: Bedrifter eller maskinskatt? 

Les også: Kjære kommune: Bedrifter eller maskinskatt? 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags