Valgkamp og ordbruk

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserinnleggVi skal lytte til dem «med støvlene på bena». Men hvem er de?

Valgkampen er i gang, og ordbruken til politikerne blir kvassere; mer fantasifull og billedlig. Det hagler av påstander og karakteristikker. Hvem kan vi egentlig stole på?

Formuleringer som "folk flest", "de med støvlene på", og "velferdsprofitører", har ført debatten inn i et spor som kan skape redsel. Ordene brukes av de politiske partiene for å kapre stemmer. Er det riktig å stole på enkeltpartier, som baserer seg på ideologi?

Ordbruken gjør for eksempel at skatteletter blir forbundet med «å gi mer til de rike». Men er det egentlig slik at landets få mangemilliardærer er de som tjener på lavere bedriftsbeskatning? Hva med de mange små bedriftene som også jobber hardt for å få hjulene til å gå rundt?

Det er redsel og motstand mot reformer som har skapt denne store frykten for endringer. Flere sentrale politikere har fyrt dette så sterkt opp at de har fått folk på Innlandet til å tro at bygda deres, jorden deres, fjellene og distriktene vil forsvinne med sammenslåing av kommuner og fylker. Det er lite sannsynlig at enkeltpartier sitter med nøkkelen til døra som vi gi flere arbeidsplasser, bedre helse, mere politi og bedre landbruk i distriktene. Hvem skal vi lytte til?

Over 80 prosent av NHOs 25.000 medlemsbedrifter i Norge har færre enn 20 ansatte. Av våre vel 2000 bedrifter på Innlandet, har 6 av 10 bedrifter færre enn ti ansatte. De er viktige for å holde liv i både byer og distrikter. Eieren kan være din nabo. Det kan være han eller hun som har gitt deg en jobb, eller som gir sommerjobb til dine barn eller barnebarn. Hvor viktig er det at disse bedriftene overlever, og at de får lov til å vokse? Disse bedriftene er jobbskapere. Våre lokalsamfunn og hele vårt velferdssamfunn er bygget på dem.

Våre lokale bedrifter kjemper for vekst, endring og utvikling, men opplever å bli tråkket på av politikere som uttrykker at Norge vil gå til grunne dersom bedriftsbeskatningen går ned med én prosent. Vi mener heller at dette vil gi grunnlag for flere arbeidsplasser.

EveryCare som holder til i Torpa er en av våre mange medlemsbedrifter. Bedriften har omtrent 20 ansatte og bygger digitale løsninger som gjør at eldre kan bo hjemme lengre, og som hjelper hjemmetjenestens ansatte å jobbe smartere. Teknologien de utvikler er viktig for Norges fremtid, og hvis politikerne legger til rette for at EveryCare kan vokse, vil bedriften også kunne skape flere arbeidsplasser på Torpa i Nordre Land kommune. Færre grenser og tettere samarbeid mellom offentlig og privat sektor er noen av tiltakene EveryCare kan ha nytte av.   

Det er jo ikke sant at folk i Oslo har lagt en plan for hvordan man skal ta knekken på distriktene, og at vi må «lytte til de med støvlene på». Distriktene er tuftet på bedriftene, og våre bedrifter uttrykker at både skatteletter og sammenslåinger vil gjøre det lettere for dem å vokse – lettere for dem å skape arbeidsplasser i distriktene.

Vi vet at private aktører har vært viktige for å oppnå full barnehagedekning. Uten dem hadde vi heller ikke hatt det velferdstilbudet vi har i dag. Dette er ikke en kamp mellom det offentlige og det private. Vi tror på et godt samarbeid mellom de to. Da får vi privat engasjement, kreativitet og innovasjon kombinert med offentlige virkemidler, regelverk, oppfølging og rådgivning.

Enkeltpartier har ikke svaret på alt. Og vi kan heller ikke påstå at NHO og våre bedrifter har svaret på alt. Men vi vet at bedriftene er hjørnestener i lokalsamfunnene og i velferdssamfunnet. De fortjener å bli lyttet til!

Åge Skinstad

Regiondirektør NHO Innlandet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags