Kina ser til Lillehammer

Vareordfører Ingunn Trosholmen holder foredrag  under åpningskonferansen World Winter Sport Expo Beijing.

Vareordfører Ingunn Trosholmen holder foredrag under åpningskonferansen World Winter Sport Expo Beijing. Foto:

Av

Tidligere i år reiste statsminister Erna Solberg til Kina for å signere en samarbeidsavtale med kineserne. Den diplomatiske krisen ble avblåst, og forholdet mellom de to landene er nå normalisert. Nyheten om normaliseringen var en lettelse for flere av oss på Lillehammer, da vi allerede hadde gjestet flere delegasjoner som ønsket å lære av OL-byen fra 1994 og 2016. 

DEL

debatt


I mai reiste en delegasjon fra Lillehammer med ordføreren til Beijing og Zhangjiakou for å signere en samarbeidsavtale med kineserne. Kulturministeren fikk på plass en Memorandum of Understanding med øverste offentlige myndigheter innen sport og idrett i landet, mens Lillehammer kommune signerte en samarbeidsavtale med Zhangjiakou, byen der de nordiske grenene skal arrangeres.

Ingunn Trosholmen

Varaordfører (Ap), Lillehammer

Så hva er det kineserne søker når de ønsker å samarbeide med Lillehammer og regionen vår? Er de først og fremst ute etter nøkkelen til suksess når det kommer til utvikling av sportsarrangement, "produksjon" av medaljer i de nordiske grenene og de øverste plassene på pallen innenfor disse grenene? Eller ligger det en mer grundig og langsiktig plan til grunn for å i det hele tatt arrangere vinter-OL i den kinesiske hovedstaden?

Dette spørsmålet dukker stadig opp i mitt møte med kineserne. Det er ingen tvil om at OL i Beijing er et viktig og prestisjetungt arrangement for kineserne. Likevel er det den langsiktige planen om å få flere av innbyggerne til å bedrive vinteridrett eller i hvert fall vinteraktivitet som stadig dukker opp som tema.

Folkehelseperspektivet er alltid med på agendaen i de fora der OL diskuteres. At landets politikere har vedtatt at 300 millioner kinesere i løpet av relativt kort tid skal fatte en interesse for eller utøve vinteraktivitet er nok ikke helt tilfeldig. Kineserne har lagt en plan og utformet ulike strategier for å nå nettopp dette målet. En av hovedstrategiene i planen er å etablere gode relasjoner og et godt samarbeid med Lillehammer. 

Derfor ble Lillehammer kommune invitert til Olympic Development Forum under Winter Sports Expo Beijing 2017. Tema under paneldebatten første dag var Leading the way, og innlederen var tydelig på å presisere at det å lede i Kina ble definert som det å følge et forbilde. Å ha noe å strekke seg etter. De ønsket innspill fra vintersportsnasjoner. 

Sapporo, Nagano, Innsbruck, Helsinki, Lausanne, St. Moritz og Lillehammer med flere bidro med erfaringsutveksling og drøftet hva en bør tenke på inn mot et olympisk arrangement. Kanskje viktigst var temaene breddeidrett, lek, frivillighet og folkehelseperspektivet. Satsing på sistnevnte punkt gir mer økonomisk gevinst i et langt perspektiv enn investeringen gjort i forkant av et OL arrangement. 

Først i desember åpner Lillehammer Olympic Legacy Sports Center. Et av formålene med senteret er å øke kompetansen om, og interessen for de nordiske grenene internasjonalt. Slik sikres interessen for Norges nasjonalsport også i fremtiden. 

Ved å samarbeide med Beijing fram til OL i Beijing i 2022 kan Lillehammer kapitalisere på de opparbeidede erfaringene innen arrangement, frivillighetsarbeid og forebyggende folkehelsearbeid. Samtidig kan regionens forsknings- og utdanningsmiljøer utvikle samarbeidsprosjekter med et av verdens største universiteter.

Kinasatsingen er et godt eksempel på hvordan det offentlige kan spille på lag med det private næringslivet og omvendt. Ved at Beijing ser til Lillehammer blir våre merkevarer mer attraktive og ved at vi har noen av verdens største utstyrsleverandører i vår region, gjør oss til et attraktive samarbeidspartnere. Dette vil gi kineserne mere kjennskap til Norge og Lillehammerregionen slik at antall besøkende øker. Sommerturismen fra Kina øker for hvert år. Nå konkurrerer vinterdestinasjonene i Europa om besøk fra Kina. Med besøket til Winter Expo Beijing 2017 har vi i Innlandet meldt oss på denne konkurransen. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags