- En ordfører bør ikke holde sine innbyggere for narr

Mottak: Etablering av mottak for asylsøkere med truende eller voldelig adferd skaper debatt i Øyer. (arkivfoto)

Mottak: Etablering av mottak for asylsøkere med truende eller voldelig adferd skaper debatt i Øyer. (arkivfoto)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Utlendingsdirektoratet (UDI) har gitt foretaket Heimta i oppdrag å etablere «bolig- og omsorgstilbud for asylsøkere med truende og/eller voldelig atferd.» Det vil skje på tidligere Sølvskottberget rehabiliteringssenter i Øyer. UDI definerer selv disse asylsøkerne som en fare for sine omgivelser. Det fastslås videre at verken UDI eller Heimta kan bruke tvang – tilbudet er frivillig. Asylsøkerne kan være i kategoriene har fått opphold, venter på å få behandlet sin asylsøknad eller har fått avslag og venter på å bli uttransportert. Felles er at de er voldelige og truende, og en fare for sine omgivelser.

Etableringen og manglende kommunalt initiativ har gitt lokalt engasjement. Naboer har gått sammen for å få kommunen på banen. GD har den 11. august viet spalteplass til saken. Blant annet blir ordføreren konfrontert med noen spørsmål. Ordføreren opprettholder sine feilaktige påstander for å redusere det uheldige søkelyset saken gir. Ordføreren påstår at «det har festet seg et inntrykk av at dette er kriminelle.» Dette er en nyttig avsporing – naboer i området har satt seg inn i saken. UDIs egen beskrivelse av hva slags personell dette dreier seg om er nok.

Ordføreren tar forbehold. – Gitt at alle involverte aktører sine rutiner, avtaler, rammer og retningslinjer følges, så er ordføreren trygg. Dette handler ikke om ordføreren. Det handler om Morten og Guro og guttene, det handler om Odd Helge og Britt Veronika og guttene, det handler om Helga, og Ola og Anne, det handler om over 50 husstander som føler at lokalmiljøet blir mindre trygt.

Ordføreren unngår å si at hun har visst om planene siden i vår. Det framgår av anbudspapirene at kommunen ved rådmann og ordfører skal informeres både av UDI og tilbyder. Ordføreren informerte formannskapet i Øyer om planene den 15. mai i år. I Søndre Land skrev formannskapet brev til UDI der de frarådet tilsvarende etablering. I Øyer er innbyggerne og lokalmiljøet informert via media.

Ordføreren er innstilt på å redegjøre for fakta. Mange øyværinger anbefaler nå ordføreren om å holde seg nettopp til fakta i fortsettelsen. All kommunikasjon i det offentlige journalføres. Det er derfor enkelt å dokumentere hva administrativ og politisk ledelse ikke har gjort. Kommunen har brutt Folkehelseloven ved at de har unnlatt å stille krav om Helsekonsekvensutredning, ei heller stilt andre vilkår som forutsetning for en slik etablering.

Naboer og berørte i nærområdet forventer at ordføreren inntar en mer ydmyk holdning overfor sine berørte innbyggere. Det kreves herved en mer offensiv rolle i det videre arbeidet med etableringen på Sølvskottberget. Dette innebærer utredning av hvilke konsekvenser dette får og krav om vilkår som kan motvirke disse konsekvensene.

Les også: "Vi må stole på at UDI vet hva Heimta står for"

Les også: Øyer, litt mindre trygt?

Les også: Anklager ordfører for å holde tilbake informasjon

Les også: Dette svarer ordføreren på kritikken

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags