"Vi må stole på at UDI vet hva Heimta står for"

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg 

Det private firmaet Heimta og UDI har bestemt at det skal etableres asylmottak på Sølvskottberget i Øyer. Det skal ikke være akuttmottak, slik det var for noen år siden på samme adresse, og ikke et vanlig asylmottak, slik det tidligere var i Øyer sentrum. Informasjonen forteller at Heimta skal etablere et forsterket tilbud med spesielle krav til bemanning for en særskilt gruppe mennesker, som vil ha behov for spesiell oppfølging over lengre tid.

Informasjon er aldri feil, åpenhet trumfer alt, men det er også slik at skal informasjonen være god må den være så klar og tydelig at alle forstår den. Og folk husker noe av det som har vært før. Folk lurer på følgende: Hva skal skje med skolebussen nå – skal barna sitte sammen med traumatiserte og farlige flyktninger?

Hvorfor skal farlige folk få lov til å ferdes fritt? Hva vil ikke kunne skje i nabolaget når traumatiserte og farlige beboere kan velge om de vil være på Sølvskottberget eller ei, og fritt kan forlate behandlingen for deretter å luske rundt i naboskapet og skape uhygge?

Hvor mye skal dette koste kommunen? Hvorfor skal vi bruke penger på det? Når fikk ordfører den konkret informasjonen i saken, og hvorfor har ikke Lang Ree fått vite om saken før 29. juni?

Hvorfor har ikke naboene blitt spurt om de vil ha et slikt mottak i nærheten? Hvorfor har man brukt NAV for å besette jobbene, siden ordfører sa at det ville bli mange nye arbeidsplasser i kommunen? Hvorfor kan ikke mottaket plasseres i et mer sentrumsnært område, slik at beboerne kan gå ut og mingle med andre innbyggere? Har kommunen bedt om å få mottaket?

Vi som er kommunestyrerepresentanter ble informert på vår politiker-iPad den 29. juni om at avtale mellom Heimta og UDI var inngått. Jeg håper alle representantene i kommunestyret leste informasjonen og tok kontakt med kommunen hvis det var noe som var uklart.

Noen saker vekker mer debatt enn andre, asylmottak er en slik sak, særlig hvis det er andre enn kommunen selv som via UDI skaffer seg avtale om oppstart og drift av mottaket. På Sølvskottberget skal et privat selskap som de fleste av oss vet lite eller ingen ting om være ansvarlige. Det er ikke like lett å stole på private selskaper som yter helsetjenester, men vi må stole på at UDI, som har godkjent Heimta som driver på mottaket, vet hva de står for.

For meg er det betryggelse nok at Staten v/UDI, Politiet og kommunens administrasjon er positive. Dette er en sak som engasjerer og jeg håper alle som lurer på noe sender sine spørsmål til kommunen og at de kommer på møtet på onsdag 15. august klokka 1800. Jeg skal dit.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags