Ny «Peer Gynt»: «Naturen og det flotte Gålåvannet ...»

Hvordan skal det se ut ved Gålåvatnet når det ikke er forestillinger der?

Hvordan skal det se ut ved Gålåvatnet når det ikke er forestillinger der? Foto:

Av
DEL

leserinnleggOppsetningen av Peer Gynt på Gålå har i alle år lokket og forført publikum.

Med gammel familiehytte på Gålå er jeg så heldig at jeg har fått følge utviklingen av oppsetningene fra Per Tofte og fram til far og sønn Oftebro i hovedrollene. Det har gitt meg mange flotte opplevelser der også Gålåvannet og naturen rundt alltid har spilt en av hovedrollene.

I de første oppsetningene måtte strandsonen ryddes og benkene fjernes, slik at strandområdet ble tilgjengelig for allmennheten. Etter hvert ble mer og mer av sceneområdet permanent utbygd.

Dessverre har vi vært vitne til at strandsonen rundt scenen har blitt mer og mer lagerområde, delvis dårlig ryddet, etter at forestillingen er ferdig for året. Det har de siste årene vært trist å gå langs strandkanten å se etterlatenskapene etter oppsetningene ta mer og mer plass. Jeg vil gå så langt som å kalle det miljøforurensning av strandsonen, med knust glass, plast og rot som ikke blir fjernet. Det er leit å se siden oppsettingen av Peer Gynt ved Gålåvannet i utgangspunktet er en positiv opplevelse og et viktig symbol for området og Gålå som attraksjon.

Det er alltid spennende når en ny oppsetting er på gang, men planene for 2019 gjør meg mer bekymret enn begeistret.

Gjennom ulike medier blir det entusiastisk informert om at Peer Gynt-stevnet og regissør Marit Moum Aune har inngått samarbeid med Snøhetta om å utvikle et nyskapende scenografisk konsept, og at regissøren ønsker å ta i bruk romslige virkemidler i scenografi og landskapsutvikling. «Naturen og det flotte Gålåvannet skal få enda større plass,» og de skal «Trylle og dra Gålåvannet nærmere publikum.» Bildene som følger er spektakulære.

Jeg spør meg:

– Er dette greit?

– Vil det medføre inngrep i strandsonen? Eventuelt hvilke inngrep vil det medføre?

– Kan det få konsekvenser for strandområdet og Gålåvannet?

– Hva vil skje med «Naturen og det flotte Gålåvannet» etter forestillingen er ferdig?

Jeg vil bare bemerke at de flotteste opplevelsene av naturen og Gålåvannet, som naturlig virkemiddel, hadde jeg i de tidligste oppsettingene, der lys og andre scenografiske effekter ikke var så dominerende. Det enkleste er som kjent, kanskje ofte det beste.

Jeg er ikke negativ til kreativitet og utvikling, men tillater meg å stille spørsmål om ikke planene for oppsettingen i 2019 har gått litt for langt i iveren etter å være nyskapende. Slik jeg ser det bør mulige konsekvenser vekke bekymring.

Jeg ber om at ansvarlige instanser vurderer planene nøye og sørger for:

– At «Naturen og det flotte Gålåvannet» blir tatt vare på.

– At strandsonen rundt sceneområdet ikke blir utsatt for unødvendige inngrep og endret som følge av arbeidet med å «dra Gålåvannet nærmere publikum.»

– At strandområdet blir ryddet etter at forestillingen er slutt for året, slik at det ikke framstår som et dårlig ryddet lagerområde som beslaglegger mer og mer av strandsonen til sjenanse for alle som ferdes langs strandkanten av Gålåvannet.

Jeg ber om at det blir vist ansvar og respekt for «Naturen og det flotte Gålåvannet.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags