Skal jeg kunne se våre innbyggere i øynene med god samvittighet når denne saken er over, må de få en kompensasjon basert på takst, og ikke bokført verdi

Jytte Sonne, toppkandidat i Innlandet KrF, er ikke tilfreds med erstatningsoppgjøret Regjeringen tilbyr pelsdyrbøndene.

Jytte Sonne, toppkandidat i Innlandet KrF, er ikke tilfreds med erstatningsoppgjøret Regjeringen tilbyr pelsdyrbøndene. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg 

Som politiker er jeg blant annet ombud for folket, og i dette tilfelle er jeg ombudet for pelsdyrbønder som finnes i Innlandet.

Disse pelsdyrbønder og deres familier fikk i 2017 ny tro på at pelsdyrnæringen skulle overleve på en bærekraftig måte, med kontroller og sertifiseringer for å sikre god dyrevelferd. Pelsdyrnæringen er bærekraftig og inngår på alle måter i den sirkulære økonomien vi ønsker i næringene våre.

Da Venstre i 2018 gikk inn i regjeringen ble det derimot nedfestet i Jeløyplatformen, at pelsdyrnæringen skulle avvikles innen 2025. KrF gikk inn i regjering nå i januar 2019, og fikk dessverre ikke endret dette vedtaket i Granavoldplatformen.

En slik måte å føre politikk på synes jeg er ugrei. Det er våre innbyggere som blir rammet, de blir lovet en ting, og året etter blir denne lovnaden snudd. Det er også arbeidsplasser og skatteinntekter i kommunene som blir rammet.

Den store diskusjonen i disse dager er kompensasjonsordningen. Jeg mener at bokført verdi er et helt feil grunnlag for kompensasjon. Den reelle verdien vises ikke, og individuell vurdering hjelper ikke så lenge ikke en takst legges til grunn. Det den enkelte pelsdyrbonde har investert blir ikke vist, så lenge det ikke blir taksert. Det gjelder for eksempel revskur, produksjonslokaler, produksjonsutstyr og lagerarealer.

Skal jeg kunne se våre innbyggere i øynene med god samvittighet når denne saken er over, må de få en kompensasjon basert på takst, og ikke bokført verdi.

Spesielt ved denne saken er det også, at det er en voldsom statlig inngripen i en bærekraftig næring, og det med næringspartiet Høyre ved roret. Frp, Venstre og KrF er også for den personlige friheten og ønsker et allsidig næringsliv rundt om i landets kommuner.

Det er ingen skam å snu.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags