Gå til sidens hovedinnhold

Pensjon fra første krone

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå stilles det krav om at lov om obligatorisk tjenestepensjon skal endres. LO skal demonstrere 8.11. ved Stortinget. Det stilles et helt utmerket krav om tjenestepensjon fra første krone og første time. De første 96.833 kronene (1 G) av årslønna gir i dag ikke opptjening. Loven omfatter heller ikke midlertidige ansatte, stillinger under 20 prosent og ansatte under 20 år.

Særlig for lavtlønte i privat sektor er saken viktig. Lav årslønn betyr sjølsagt at 1 G utgjør større del av årslønna. Ikke minst viktig for dem som ikke har tariffavtale. Uten tariffavtale har du ikke avtalefestet tilleggspensjon (AFP). En god del bedrifter med aktive fagforeninger har lokale avtaler om opptjening til tjenestepensjon fra første krone. Tjenestepensjonene i offentlig sektor gir stort sett opptjening fra første krone.

Jeg lurer bare på hvorfor saken ikke ble ordnet i løpet av de åtte årene Ap, Sp og SV hadde flertall på Stortinget? Lov om obligatorisk tjenestepensjon ble innført fra 1. juli 2006.

Jeg har sett på regjeringas oppsummering av høringsuttalelsene før loven i sin tid ble vedtatt. Hvis jeg ikke har misforstått, støttet LO den gangen opptjening fra 1 G. Altså ikke fra første krone og første time!

Det er sjølsagt bra at mange nå har endret mening. Men jeg savner forklaring på hvorfor ikke noe ble gjort mens de før nevnte partiene hadde flertall. Og hvorfor LO ikke kjørte hardt på saken i årene 2005-2013?