Gå til sidens hovedinnhold

Posten skal fram ... til Rema 1000 på Strandtorget

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Joker på Vingar er historie. Det er også vårt lokale postkontor der. Nå er spørsmålet: «Hva blir Jokers post mortem»? Hvor skal vi nå hente våre pakker? Hva blir vårt nærpostkontor? KIWI på Vingnes blir vel løsningen, tenkte vi i vårt enfold. Men nei da, KIWI ikke interessert – for dårlig tilbud.

Men fortvil ikke. Det enkleste er ofte det beste. Derfor er saksumdølenes nye postkontor Rema 1000 på Strandtorget. Kort vei og lite trafikk. Fint i den bulkesesongen vi nå går inn i.

Gratulerer, Posten. Stadig forbedringer fra verket som i generasjoner levde opp til mottoet sitt: «Posten skal fram». Gjennom snøfokk og storm, striregn og flom: posten skulle fram.

Glade ble vi da vi på Joker fikk vite at vi kunne velge til hvilket postkontor vi ville ha våre pakker sendt. Vi ville nemlig ha dem til Prix på Forset, i Vestre Gausdal. Ikke Rema på Strandtorget. Ringte postens kundeservice for å gi beskjed om dette.

– Beklager, det går ikke. 

– Hvorfor kan vi ikke velge hvilket postkontor vi vil ha sendt våre pakker til?

– Godt spørsmål. Posten har tenkt at dere skal få anledning til det, men har ikke funnet noe dataprogram de kan bruke for å få til en slik løsning. Det er problemer med postnumre, blant annet.

– Men vi klarte å sende mennesker til månen i 1969, så det må vel være mulig å sende postpakker til Gausdal i 2018?

­– Ja, jeg er enig. Og posten skal prøve å få det til i løpet av kort tid ...

– Og kort tid er?

– I løpet av neste år, tror jeg.

– Dette er for dårlig.

– Ja det er jeg enig i. Men jeg kan ikke gjøre annet enn å melde dette videre i systemet.

– Posten har gjort en rekke «forbedringer» de siste tiårene. Først priste dere dere ut av avisombæringen, slik at avisene startet egne budfirmaer. Nå får vi ikke post på lørdager. Og det er foreslått at dere fra 2020 bare skal bringe ut post «to og en halv gang» pr. uke (?!?)

Hvordan skal den halve gangen gjennomføres?

Og Posten skiller ikke lenger mellom A- og B-post. Nå heter det bare «post», og leveringstiden er ifølge postverket to virkedager. Mange bedrifter og private opplever nå at det tar lengre tid enn to virkedager å få levert brev og pakker.

Kanskje Posten skulle gjøre noe slik at vi blir gla' i dere igjen. I gamle dager hadde postverket slagordet «Posten skal fram», noe som fortalte om ambisjoner og yrkesstolthet. Nå skjønner jeg hvorfor dere har skiftet slagord.


Stadig nye slagord

I 2001 kunne Posten blitt nektet å bruke sitt nye slagord: «Nå kommer posten dit du er». Forbrukerombudet tvilte på om det var sant. Forbrukerombudet ga delvis medhold til tre klagere, som ville ha Postens nye slagord stoppet. Familien Kringen i Trøndelag, en klager i Oslo og en på Nesodden innklaget Posten for villedende reklame, ettersom de ikke fikk posten dit de bodde.

Reklamebyrået Dinamo ble engasjert, og dette ga blant annet det nye slagordet «Oss mennesker imellom». Dette skulle oppsummere Postens nye kommunikasjonsplattform.

– Det nye slagordet handler om respekt og om mennesker. Vi forplikter oss til å forenkle samspillet mennesker imellom, uttalte konsernsjef Kaare Frydenberg. (Ser vi håpet om en fredspris???)

Etter hvert entret blårussen Posten. De forandret slagordet til «Vi lever for å levere.» Lever for å levere hva da? Stort sett reklame. Skift slagord: «Vi lever for å levere reklame».

Fra Postens hjemmeside har vi sakset følgende:

«Vi gjør hverdagen enklere og verden mindre – det er Posten Norges visjon».

«Vi lever av å levere. For å kunne levere må vi ha kundenes tillit. Vi må også ha motiverte medarbeidere. Derfor er kjerneverdiene våre så viktig».

Verdiene til Posten Norge er «Tar ansvar», «Spiller på lag» og «Vil mer».

«Konsernet har i 2017 utarbeidet ny strategi for de neste årene. Føringene for dette arbeidet har vært: kundeorientert, forenklet og lønnsomt».

Hvem gjør postverket hverdagen enklere for? Oss saksumdøler? Ønsker de vår tillit ved å levere – på Strandtorget? Strategien er blant annet å gjøre det hele lønnsomt. For hvem?

Posten har brukt mye penger på å utvikle stadig nye mottoer og mål. Nå skal de få et gratis forslag til navneendring av meg. Heretter heter dere ikke Postverket, men Postherket.

Chris Stiksrud, Saksumdal

«Posten skal fram»

 En oppfordring til ledelsen i Posten: Les diktet «Posten skal fram» av Nordahl Grieg som hedrer postmannens slit for å få posten fram. Diktet finner du i diktsamlingen «Norge i våre hjerter». Diktet slutter såher:

«Postmanden kjender vel navnene knapt.
Dog: intet de gjorde,
sa eller tænkte, de navngjetne store
som ligger i sækkene her, skal gå tapt!
Lutende går han i stormen og sliter.
Hesten og han – de har ansvar for dem!
Her skal de ligge trygt under duken,
surret til sleden med stivfrossen rem.

Manden og hesten er sunket til buken.
Tar til at kjæmpe, mens snekôvet biter.
Posten skal fram.