En miljøterapeuts inderlige bønn

- *** Local Caption *** BUP døgn Kringsjåtunet har et døgntilbud for ungdom mellom 12 og 18 år med psykiske plager. Enheten har et spesialisert tilbud for unge med alvorlige spiseproblemer.

- *** Local Caption *** BUP døgn Kringsjåtunet har et døgntilbud for ungdom mellom 12 og 18 år med psykiske plager. Enheten har et spesialisert tilbud for unge med alvorlige spiseproblemer. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg  

Til sammen 14.000.000 kr skal spares i Sykehuset Innlandets Barne- og Ungdomspsykiatriske døgnavdelinger (BUP døgn). 10.000.000 i rent nedtak, og det resterende beløpet er overforbruk i inneværende år. Igjen setter man en pris på mennesket. Denne gangen rammer det barn og ungdom.

Jeg jobber som miljøterapeut ved BUP døgn, avdeling Kringsjåtunet, og har gjort det de siste 15 år. Jeg har møtt utallige ungdommer. Jeg har blitt spyttet på, bitt, slått og sparket. Jeg har ringt politiet for å be dem om å stoppe togtrafikk i frykt for at ungdom er på togskinnene med den hensikt å ta livet sitt. Jeg har løpt etter ungdom på togskinnene vel vitende om at togtrafikken ikke er stanset. Jeg har holdt suicidale ungdommer med den ene hånden og ringt etter hjelp med den andre. Jeg har deltatt i begravelse til en ungdom som bare ble 20 år. Jeg har ringt AMK etter ambulanse mens kollegaer gjorde alt de kunne for å holde liv i ungdom som har tatt overdose. Jeg har grått mange tårer, både på jobb sammen med ungdom, pårørende og kollegaer og også utenom jobb.

Men ... jeg har også opplevd å bli takket. Et anonymt nikk i gangen. Et tårevått øye. En ordentlig god bamseklem. Blikk som sier mer enn tusen ord kan beskrive. Ungdom og pårørende som takker meg for den jobben jeg gjør. Ungdom og pårørende som ikke vet hvordan livene deres hadde blitt dersom de ikke hadde kommet til Kringsjåtunet. Ungdom som fortsetter å komme på besøk til oss mange år etter avsluttet opphold. Ungdom som sier at tid er alfa og omega. Det at vi kan ha brukt mange uker på å reise hjem til dem for å gjøre dem trygge nok til i det hele tatt å komme til Kringsjåtunet. Det å høre pårørende si: «Endelig blir vi hørt. Endelig blir vi forstått».

Det handler om menneskeverd. Det å kutte i budsjettet til BUP døgn gjør at jeg blir dårligere i jobben min. En jobb som jeg er stolt av. En jobb som gir mening. Ikke en eneste gang på 15 år har jeg blitt spurt av ledere utenfor Kringsjåtunet om hva jeg behøver for å gjøre en god jobb. Det er jeg som kjenner ungdommene best. Det er jeg som står der sammen med ungdommene i opp- og nedturer. Jeg har alt å si. Det å gjøre såpass store nedtak i budsjettet vil etter min mening være direkte skadelig for mange ungdommer og deres familier. Budsjettet reduserer menneskeverdet og gjør mennesket om til et produkt. Man setter altså en pris på menneskeverdet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags