13 gode grunner til å velge livet

I skyggen av vårsolen finnes det mange som ikke deler forventingen og gleden over lysere og lengre dager.

I skyggen av vårsolen finnes det mange som ikke deler forventingen og gleden over lysere og lengre dager. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Våren bærer med seg budskap om håp og nytt liv. Men i skyggen av vårsolen finnes det mange som ikke deler forventingen og gleden over lysere og lengre dager, selvmordsstatistikken vitner om dette. Å fortsette å leve oppleves ikke alltid som en mulighet. Det er derfor det er så viktig at det finnes noen å prate med, for det kan gi håp og styrke til å holde ut.

Samtaler der sårbarhet og styrke møtes
De fleste finner hjelpen de trenger, men selvmordsstatistikken viser at det er altfor mange som ikke holder ut og som taper kampen de står i. April og mai har lenge vært blant de månedene med flest selvmord i Norge. Statistikken til tross, i Kirkens SOS får vi daglig anledning til å høre om hvor hardt mennesker kjemper for å holde ut i livene sine. De færreste vil dø, men de vet ikke hvordan de skal fortsette å leve.

Det mest forunderlige i vår tjeneste er at det ofte er når vi prater om det som er aller mest sårbart og fortvilelsen er størst at vi finner håpet og styrken til å holde ut sammen. Eller rettere sagt, det er de vi prater med som forteller hva som gjør at de, til tross for selvmordstanker, livets mange pek og uforståelige gåter, likevel velger å holde fast i livet.

Provokasjon eller dårlig oversettelse?
Det er noen måneder siden nå. Netflix presenterte en serie som handlet om tenåringen Hannah. Hun tar sitt eget liv og serien handler om hvorfor. Originaltittelen er «13 reasons why», noe som på norsk ble til «13 gode grunner». Var det ment som en provokasjon, eller er det bare en dårlig oversettelse? For oss i Kirkens SOS, som daglig møter mennesker som kjemper for å velge livet, er tittelen uforståelig og provoserende! I vår verden finnes det grunner til å avslutte livet, og de kan være forståelige, men de er aldri gode. De gode grunnene vi får høre om i samtalene om liv og død – det er de gode grunnene til å leve.
Her er vårt motsvar: 13 gode grunner til å velge livet!

13 gode grunner
Vi mennesker er forskjellige, hva som gir oss håp varierer fra person til person, det samme gjør hva vi lever for. Vi kunne gitt deg veldig mange grunner, her er 13 av de våre innringere og innskrivere har fortalt oss, i deres mørkeste øyeblikk:

 • Å bety noe for noen.
 • Alt det jeg ennå ikke har opplevd.
 • Vennene mine.
 • Barna mine.
 • Bestemor og bestefar.
 • Håpet om at noen plutselig ringer for å høre hvordan jeg har det.
 • Håpet om å bli stormende forelsket.
 • Å bli venner igjen med broren min som jeg ikke har snakket med på mange år.
 • Å hilse på tantebarnet mitt som ennå ikke er født.
 • Kicket jeg får av å stå på ski ned en fjellside der ingen har kjørt før deg.
 • At fotballaget jeg holder med vinner kamper – spesielt når jeg er tilstede på kamp!
 • Roen i kroppen når du sitter ved et bål med kaffekoppen i hånda og stjernehimmelen over deg.
 • Å le så du griner i felleskap med andre, gjerne mennesker vi ikke kjenner.


Med disse 13 gode grunnene til å velge livet ønsker jeg dere en riktig god påske og en god vår! Og husk, vi her her ALLTID, hvis du trenger noen å prate med.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken