«Tilbudet min psykisk syke sønn fikk, ble en natt på glattcelle»

TRYGGHET?: Glattcelle for en natt ble politiets ivaretakende løsning da helsevesenet selv ikke fant noen løsning for en psykisk syk mann. Det er ikke slik det skal være, skriver mannens mor.  Foto: Torbjørn Olsen

TRYGGHET?: Glattcelle for en natt ble politiets ivaretakende løsning da helsevesenet selv ikke fant noen løsning for en psykisk syk mann. Det er ikke slik det skal være, skriver mannens mor. Foto: Torbjørn Olsen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg  

I lederartikkelen 6. juni mener GD det er en akutt-krise innenfor psykiatrien. Som pårørende til en ung mann som har hatt utfordringer gjennom flere år, fikk jeg behov for å følge opp denne lederartikkelen.

Min sønn hadde i vinter et forsøk på å ta livet sitt. Han ble lagt inn på Reinsvoll i to døgn. Ikke lenge etter dette er han inne på legevakta til ny vurdering. Ingen innleggelse. I tillegg har han ved flere anledninger over flere år vært innlagt eller inne til vurdering om han er en fare for seg selv. Som pårørende ser jeg nå en endring i muligheten til innleggelse ved Reinsvoll psykiatriske sykehus.

Jeg vil skrive i om en hendelse jeg som pårørende opplevde for kun kort tid tilbake. Ansatt fra en tjeneste i Lillehammer kommune som min sønn er tilknyttet, ringer. Min sønn er på legevakta igjen, for vurdering for innleggelse ved Reinsvoll. I tillegg har han hatt utfordrende atferd. Dette gjør at det er politiet som tar han med seg til legevakt.

Det som møter meg på legevakten er en fortvilet og urolig ung mann. Tre fra politiet og to ansatte fra kommunen er til stede, sammen med lege. Jeg blir raskt informert av politiet hva som har skjedd, lege informerer i forhold til om det hun har gjort og skal gjøre. Ansatte informerer om deres opplevelse av hendelsen.

Legevaktlegen gjør alt hun kan for å få han innlagt på Reinsvoll. Reinsvoll vil ikke ta han inn da de mener han ikke er suicidal eller psykotisk. Ikke kan han legges inn på tvang. Reinsvoll mener dette er en politisak, som burde håndteres deretter.

Ansatte der han bor vil ikke ta han med hjem, fordi han kan være en fare for seg selv eller andre. Politiet har ikke grunnlag for å ta han inne i arrest.

Jeg som mamma kjenner på en følelse av fortvilelse og oppgitthet av at ingen kan ivareta han.

Politiet som er til stede prøver så godt de kan å finne en løsning. Etter hvert kommer det en person til fra politiet til legevakten. Han ringer jurist, og de har en lengre samtale. Dette for å finne en mulighet til å gi han trygghet den natten.

Det vil si at han blir anmeldt for den utfordrende atferden han har hatt tidligere samme kvelden. Dette for at de da har grunnlag til å ta han med til arrest. Det vil si det tilbudet min psykisk syke sønn fikk, ble en natt på glattcelle.

Dette er ikke kritikk til politiet eller ansatte som jobber hos han. For etter hvert som han roet seg ned og politiet hadde fått kontroll på situasjon i forhold til uro, tok politiet en rolle jeg mener helsepersonell burde ta i forhold til det psykiske.

Jeg vil takke de tre fra politiet, og spesielt den ene som var nærmest min sønn den kvelden. De gjorde meg som pårørende trygg. Trygg på at de tok han på alvor og ivaretok han på den måten de gjorde i flere timer. De gjorde mer enn jeg som mor kan forvente av politiet i en slik situasjon. Selv om resultatet ikke var en ønskelig løsning viste jeg han var trygg!

I etterkant kan jeg reflektere over hendelsen, og flere tanker blir det. Hva slags tilbud har psykisk syke? Hvordan er oppfølging og ivaretakelse innenfor psykiatrien?

Vi har fått et samfunnet som er tøffere. Kravene til å passe inn er større. Mange unge sliter psykisk. Vi har sosiale medier som påvirker på en annen måte en tidligere. Samtidig bygger psykiatrien ned tilbud og plasser slik at muligheten til å ivareta disse på en best mulig måte blir dårligere.

Som pårørende vil jeg si at ja, vi har en krise i psykiatrien. Det skal ikke være slik at løsningen skal være en natt på glattcelle. Det skal være andre muligheter for trygghet og oppfølging av personer som er psykisk syke!

Les også: Akutt-krise i psykiatrien

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken