Velg riktig for reiselivet!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

debatt

Ser man årets seks første måneder i år vs. i fjor var det over16 822 flere overnattinger i Hedmark og Oppland til sammen. Trolig blir 2017 nok et rekordår.

Det var på høy tid at reiselivet i år fikk et politisk løft gjennom Stortingets behandling av "Opplev Norge – unikt og eventyrlig". Det var den første stortingsmeldingen om reiseliv på 17 år!

Veksten i reiselivet skjer ikke av seg selv. Reiselivet er en av Innlandets aller største næringer, med høy sysselsettingsandel. Men feil politikk kan sette en stopper for veksten. Derfor ønsker vi før valget å peke på hva politikerne kan gjøre for å legge forholdene best mulig til rette for at reiselivsnæringen kan fortsette å vokse i årene fremover.

Første bud er ingen nye skatter. Den siste perioden har vi sett både økt reiselivsmoms, flyseteavgift og økt verdsetting ved formuesbeskatning av næringseiendom. Samtidig vet vi at ett av tre hoteller går med underskudd. I en bransje med små marginer vil økte eller nye skatter raskt gjøre grønne tall til røde på bunnlinjen.

Forslaget i reiselivsmeldingen, som støttes av V, KrF og SP, om en verdsettelsesrabatt i formuesbeskatningen av norskeide overnattingssteder, må gjennomføres. Formuesskatten kan i verste fall bidra til at flere hoteller må stenge dørene. Mange norske hoteller ivaretar historiske eiendommer med store vedlikeholdsutgifter. De er viktige forvaltere av vår kulturarv. For eksempel er Elveseter Hotel i Jotunheimen er av Norges mest eksepsjonelle hoteller. Hotellet tok imot sine første turister på slutten av 1800-tallet og er nå et familiedrevet hotell med mye kunst og kultur.

De som jobber i reiselivet, de jobber når vi andre har fri og ferie. Driftsgrunnlaget for bedriftene beror jo nettopp på høysesongene. Det bør derfor gis en unntaksbestemmelse for sesongbedrifter, som ofte bare har åpent noen få måneder av året, hva gjelder søndagsjobbing. Det bør være mulig å la ansatte som ønsker det, jobbe flere søndager på rad om det totale timetallet er normalt. Høyre, FrP og Venstre har i tillegg signalisert at de vil åpne for mer fleksible turnusordninger i reiselivet. Dette må følges opp med konkret politikk. Reiselivet bør få ordninger som ligner på det man har åpnet for i helse- og vaktsektoren.

Reiselivet trenger også en bedre og mer koordinert tilsynsordning. Tilsyn er viktig og nødvendig for å sikre blant annet at gjestene får servert trygg mat. Tilsyn tar imidlertid mye tid å administrere, og mange bedrifter opplever det som svært belastende hvis de får besøk av flere ulike tilsyn i løpet av en uke. Det er derfor svært positivt at et flertall sier de vil se på hvordan man kan forbedre dagens tilsynspraksis. Her blir forhåpentligvis digitalisering en viktig faktor.

Heldigvis sa Stortinget tverrpolitisk nei til å innføre turistskatt. Skatt og avgifter fører i all hovedsak til at det blir mindre av det man skattlegger, og mindre reiseliv ønsker vi ikke.

I stedet bør kommunene bli flinkere til å ta i bruk brukerfinansiering av p-plasser og toaletter. Samtidig må kommuneoverføringene fra staten i større grad dimensjoneres i forhold til hvor store besøkstall kommunene har. I dag baseres store deler av kommuneoverføringer og beredskapsbudsjetter seg på kommunens innbyggertall, uavhengig av besøkstall. Her må det skje en endring.

Skal vi skape et bærekraftig reiseliv, må det bygges en politikk som legger til rette for det. Vi har en fantastisk region, som hele verden burde oppleve.

Åge Skinstad

Regiondirektør NHO Innlandet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags