Vi fyller ikke tomme senger uten også invitere de langvegsfarende

Godt eksempel: Gjendesheim, flaggskip for klimavennlig reiseliv.Arkivfoto

Godt eksempel: Gjendesheim, flaggskip for klimavennlig reiseliv.Arkivfoto

DEL

gd mener 

Vi har sett dem, og vi har hørt dem, – busslastene med langvegsfarende turister som uttrykker sin begeistring over møtet med norske fjorder, fjell, nordlys og midnattssol. Det brukes enorme ressurser på å nå ut til flere av dem. De er en del av vekstgrunnlaget til norsk reiseliv.

Turistforeningen vil ikke lenger markedsføre norske fjell i Kina. – Det hjelper lite å reise til Norge og spise økologisk kortreist mat og leve miljøvennlig – dersom du flyr rundt halve kloden for å komme hit, sier verten på Norges største DNT-hytte, Gjendesheim. Marius Michael Haugaløkken sier til Nationen at markedsføringen mot asiatiske markeder ikke henger på greip, i forhold til satsing på grønt reiseliv og minst mulig klimaavtrykk.

Turismen er en av våre sterkest voksende næringer, og turismens andel av klimautslippene vokser med veksten i internasjonalt reiseliv. Når utslippene fra turisme framfor alt kommer fra transporten til og fram reisemålet, er det åpenbart at klimaavtrykket til en amerikansk eller asiatisk besøkende blir formidabelt mye større enn etter en europeer.

Fylkestinget vedtok i 2018 at Oppland skal være klimanøytralt innen 2025. Det er ambisiøst. Det må også få konsekvenser for hvordan det satses på reiseliv.

Miljøsatsingen og holdningene som ligger til grunn for driften på Gjendesheim, har inspirert hele DNT-systemet. Det er bra. Forhåpentligvis lærer også andre av dette.

Vi fyller ikke tomme senger uten også invitere de langvegsfarende

Samtidig er dette en del av reiselivet som i liten grad trenger de langreiste gjestene, fordi de fleste sengene lett fylles av besøkende fra Norge, fra naboland og fra land med relativt kort reiseavstand til Norge. Norsk reiseliv er mer mangfoldig og sammensatt enn som så. Vi fyller ikke tomme senger uten også invitere langvegsfarende.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags