"Det går så det suser i Ringsaker kommune" - men hvordan forvaltes naturen?

BALANSE: Vekst - til hvilken pris, spør innsenderen ordfører Anita Ihle Steen om utviklingen i Ringsaker kommune.

BALANSE: Vekst - til hvilken pris, spør innsenderen ordfører Anita Ihle Steen om utviklingen i Ringsaker kommune. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg


I et leserinnlegg i GD tirsdag 4. september "Det går så det suser-i Ringsaker" kommer rådmann og ordfører i Ringsaker med en tilstandsrapport fra Ringsaker kommune som forteller om utbygging, vekst og velstand. Varehandelen i Ringsaker har vokst med 65 prosent siden 2008, næringslivet etablerer seg i stor grad i Ringsaker kommune, og det er attraktivt å feriere i kommunen. Verdens høyeste trehus oppføres f.t. i Ringsaker, og nytt storsykehus er under utredning, med sannsynlig byggested i Ringsaker. Med grunnlag i disse parametere står styringen av Ringsaker kommune til  ”en sekser” for å benytte en skolemetafor. Innbyggertallet har økt med 309 i 2017, og det er vekst og optimisme på alle felt som angår næring og utvikling, kort sagt, det går så det suser i Ringsaker.

Undertegnede ser verdien av at kommunen styres effektivt og at skattepenger forvaltes til beste for innbyggerne med mange arbeidsplasser som resultat, men savner et langsiktig perspektiv på styring og forvaltning med bakgrunn i nevnte leserinnlegg som ensidig hyller vekst.

Tenker politisk og administrativ ledelse i Ringsaker kommune en vekst uten forbehold, eller finnes det på kommunalt plan tanker om bærekraftig vekst og forvaltning som motvirker overforbruk av naturresurser til glede for kommende generasjoner?

Når det går så det suser kan det være fornuftig å se langt framover, men også ta en kikk i speilet på hva som blir liggende igjen i veibanen. Det er lett å bli fartsblind ved høy hastighet over lengre tid.

Konkret: Hvor lenge vil feriefolket søke seg til fjells i hytter og leiligheter for å oppleve ro og stillhet når dette stadig forstyrres av anleggsvirksomhet, og uberørt areal for tur og friluftsliv krymper i takt med utbygging av nye hyttefelt?

Hvor mye matjord kan bygges ned i en kommune før det går på bekostning av selvforsyningsgrad og beredskap?

Hvor stor trafikk tåler et lite lokalsamfunn fra ferierende og anleggsmaskiner før det får helsemessige konsekvenser?

Hvor mye øker energibruk og CO2-utslipp ved bygging av eksempelvis 60 nye høystandardhytter i fjellet?

Slike avveininger mener jeg er viktige når Ringsakers framtid skal planlegges.

Arbeidsplasser og sysselsetting er viktig for alle kommuner, og øyeblikksbildet av dette er svært bra i kommunen. Men forvaltes naturen og kommunens øvrige ressurser med tanke på framtida i henhold til klimaendringer, bærekraft og kommende generasjoners behov?

Jeg håper at politisk og administrativ ledelse vektlegger også disse momentene i planleggingen av framtidas Ringsaker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags