Indianerne i Kroksjølia ser begrensninger

«Ringsaker kommunes offensive forsvar av reguleringsplanen for grunneier Phils hyttefeltprosjekt, er trolig et glitrende eksempel på hvordan regelverk og kunsten å ha rett gjør folket forsvarsløse med sine piler og buer.»

«Ringsaker kommunes offensive forsvar av reguleringsplanen for grunneier Phils hyttefeltprosjekt, er trolig et glitrende eksempel på hvordan regelverk og kunsten å ha rett gjør folket forsvarsløse med sine piler og buer.»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Grytidlig i dag morges oppdaget jeg dem, skjult under ei grå presenning blant en ufattelig mengde hvite kommunale sakspapirer. Indianerne i Kroksjølia. Eller urbefolkningen i Ringsakerfjellet, som det vel bør hete nå til dags.

”Arbeidsgruppa for vern av Sjusjøens åpne fjellområder” kaller de seg nøkternt nok sjøl.

Jeg vil herved holde en forsvarstale for indianere. For urgamle navn og naturrikdommer framfor nåtidas korrekthet og menneskeskapte ressurser. For framtidas verdier målt mot dagens kroner. For rettigheter heller enn å ha rett.

I går kveld gikk jeg gjennom 84 sider for kommunestyresak 021/18 – Kroksjølia – sluttbehandling av reguleringsplan, samt en bunke inntil fem år gamle dokumenter som saksinnspill fra nevnte gruppe. Oppsummert for uinnvidde handler alt dette om – fra den ene siden – en grundig og saklig utarbeidet argumentasjon for å begrense videre utbygging av et sårbart fjellområde. Fra den andre sida tilsvarende saklige kommentarer og begrunnelser for å utvide utbyggingen i samme hardt pressede terreng. 

Ringsaker kommunes offensive forsvar av reguleringsplanen for grunneier Phils hyttefeltprosjekt, er trolig et glitrende eksempel på hvordan regelverk og kunsten å ha rett gjør folket (indianere og andre primitive) forsvarsløse med sine piler og buer. Utbyggerne har lov og makt på sin side – utbygging er ikke ulovlig. Urbefolkningen taler for natur, levende liv, de stemmeløse og deres rettigheter – det er nødvendig.

Men selv en byråkrat – og i alle fall en politiker – bør prøve øvelsen å legge vekk alle papirer, forestille seg en tur opp i lia, heve blikket og spørre seg sjøl: Hva er det vi egentlig holder på med? Se deretter like over grensepålene til naboterritoriene Lillehammer og Øyer som nærmest har opprettet reservater i sine fjellområder, med byggeforbud, restriksjoner og hensynssoner. Det kan ikke være besluttet i dumskap. Ringsakers land er nærmest fylt opp av skraverte arealer for eksisterende og planlagte felter og fritidsbebyggelse. Ringsaker, flinkeste gutten i klassa som kan kunsten å utnytte ressurser, gå for vekst, se muligheter og styrke økonomien.

Ærede politikere, Den Store Hvite Flokk. Onsdag skal dere felle dommen over landet urhyttebefolkningen har døpt Det Åpne Fjellet. Områdets siste uberørte jordiske himmelrike. Elsket av folket som viste vei og slo seg ned i det de trodde skulle forbli et rekreasjonsområde. Tenk da nøye over hvem og hva kampen står imellom: Indianere – som sloss for Den Store Ånd; den ingen byråkrat har skrevet regelvern for. Utbyggerne – som med papirflytternes hjelp jobber for De Små Djevlene; alle de tusener ting det finnes forskrifter for og lett lar seg forklare.  

Dette er en kamp mellom økonomi og økologi. Mellom saldoer og salamandere. Mellom bare krefter og bærekraft. Mellom kort sikt og langt syn. En kommunes planperiode og indianerne med perspektiv for sju generasjoner.

Folkens; jeg tror det nå er på høy tid å legge ned det tveeggede sverdet Alle Muligheter, og heller innføre den lenge latterliggjorte verdien av å se alle begrensningene. Kunsten å begrense seg. Evnen til å se hvor lite som er igjen av det vi mennesker trenger som mest.    

Det vokser aldri opp nye fjell, nye vann og myrdrag, nye bjørkekledde lier, stier eller nye salamandere. Bare nye generasjoner som vil stå mellom 50–100 år gamle hyttetak, se på bilder fra gamle dager og spørre seg: Hvor ble den av, Den hellige Naturen? Hvem var det som hadde rett til å bytte bort den mot alt dette?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags