Gå til sidens hovedinnhold

Skitt i Mjøsa

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter at renseanlegget på Skreia brant ned til grunnen, går daglig 1,2 millioner liter kloakk rett i Mjøsa. Fra ansvarlig hold i Østre Toten kommune blir et slikt utslipp bagatellisert med uttalelser om at den gode gamle Mjøsa har stor renseeffekt og takler dette.

Når skal vi ta Mjøsa som drikkevannskilde på alvor?

Utslippet som nå pågår, er ikke første gang et renseanlegg får skader og kloakk går urenset i Mjøsa. Dette har skjedd flere ganger, for eksempel fra både Lillehammer og Hamar. Det som er det kritiske her, er at ingen renseanlegg rundt Mjøsa, så langt vi kjenner til, har reserveløsninger hvis uhellet er ute. Østre Toten venter nå på en mobil løsning som må bli en årelang midlertidig løsning inntil nytt renseanlegg er bygd opp.

Rødt Oppland mener at denne situasjonen ikke er tilfredsstillende. Vi vil utfordre de politiske partiene på fylkestinget til å følge opp saken, men først og fremst mener vi at fylkesmannen må ta initiativ til at hvert eneste renseanlegg rundt Mjøsa må sikres med en reserveløsning hvis uhellet er ute.

Mjøsa er drikkevannskilde for flere hundre tusen mennesker og næringsmiddelindustri henter også prosessvann fra Mjøsa. NIVA måler på mange ulike parameter, fra i år også mikroplast, noe som viser hvor viktig Mjøsa er. Denne betydningen må også gjelde kloakkrenseanleggene.