Tvangssammenslåingen av Oppland og Hedmark

 Fylkesordfører EVen Aleksander Hagen (til høyre) og fylkesrådsleder Per Gunnar Sveen intervjues om den nye Innlandet fylkeskommune. (Illustrasjonsfoto)

Fylkesordfører EVen Aleksander Hagen (til høyre) og fylkesrådsleder Per Gunnar Sveen intervjues om den nye Innlandet fylkeskommune. (Illustrasjonsfoto) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg
De siste ukenes fokus på opprøret mot regionreformen i Finnmark, har brakt den planlagte sammenslåingen av Oppland og Hedmark tilbake på den politiske dagsorden. Regjeringen har prøvd trusler og press for å tvinge Finnmark i kne, men de har ikke kuet, og sammenslåingen er foreløpig lagt på is. Det gir håp om at det fortsatt er mulig å forhindre den uønskede tvangssammenslåingen av Oppland og Hedmark.

Hvorfor det ikke har vært større protester mot tvangssammenslåingen i andre fylker, kan man spørre om. Til tross for flertallsvedtak i fylkestingene i både Oppland og Hedmark mot sammenslåing, så gikk for eksempel Ap lojalt i gang med prosessen. Vi tror imidlertid at motstanden er stor i fylkene som tvinges til sammenslåing. Det ville en folkeavstemning ha vist. Men det rører på seg, nå setter flere partier foten ned, også i Viken. 

Folkeavstemninga i Finnmark har fått flere til å forstå at det var en del grunnleggende problemer med reformen, og at den mangler legitimitet.

Rødt har ment helt fra start at det skal være grundige prosesser rundt sammenslåing, og vår representant på Stortinget leverer nå inn forslag om full stans i alle fylkessammenslåingene der det er brukt tvang.

Begrunnelsen for tvangsreformen, er at de nye regionene skal få tilført nye oppgaver. Vi mener at hele denne prosessen har startet i feil ende, ikke ved å tenke på et tall for antall fylker for å deretter tegne et kart på et bakrom på Stortinget, slik det har blitt avslørt at denne reformen har blitt skapt. Først skal man utrede hvilke nye oppgaver som skal flyttes, deretter se om det trengs større regioner for at oppgavene skal kunne utføres. Ekspertutvalget for nye oppgaver har konkludert med at de fleste oppgavene kan flyttes til fylkene uavhengig om de slår seg sammen eller ikke. Der det ikke er mulig, kan fylker samarbeide på tvers, slik det gjøres i mange kommuner.

En slik reform som dette, burde ha involvert fylkene i mye større grad. Stortinget kan, dersom Rødt får gjennomslag for sitt forslag, diskutere i samråd med fylkene hvilke oppgaver som kan flyttes ut, hvilke oppgaver som kan overtas av fylkene alene og hvilke som kan overtas i samarbeid mellom fylker. Det kan diskuteres nye inndelinger, men det må være basert på frivillighet.

Leder av Oppland SP, Bengt Fasteraune, mener at det må være mulig å se på Hedmark og Oppland, dersom sammenslåingen av Troms og Finnmark stoppes. Dette støtter vi helt ut.

I fjellvettreglene heter det at det er aldri for sent å snu. Dette bør gjelde i politikken også. At Arbeiderpartiet, som sier de er mot reformen, mener at vi ikke kan snu er mer enn skuffende. Det føyer seg inn i rekken av feilaktige standpunkter partiet har inntatt det siste året. Rødt Oppland mener at prosessen for regionen Innlandet må stanses, ikke minst fordi den inngåtte avtalen favoriserte østsida av Mjøsa.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags