Hva er turismen i Rondane verdt?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnleggHva med framtiden for turismen i Rondane? Som 2.-generasjons fjellstuedriver på Smuksjøseter i Rondane, synes jeg nå de siste dagers «skriverier» i GD er «trist lesning».

Her har vi prøvd å skape en arbeidsplass for oss selv og ansatte gjennom mange, mange år. Tenker vi tilbake har det vært mye motgang, særlig fra miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i Oppland. De har lett for å si nei, nei det går ikke.

Det tok oss 14 måneder med ventetid før vi fikk vår siste byggeløyve.

Søknad om innredning og isolering av et lite rom i redskapshuset der foreldrene kunne sitte mens barna akte i akebakken tok lang tid. Søknad sendt i januar og svar i september. Da måtte vi selv begynne å etterlyse saken.

En søknad fra oss i Februar med spørsmål om å lage en guidet tur til Vassberget i slutten av april tok også sin tid. Fikk svar fra fylkesmannen 13.08.18. med beklagelse om at det var for stort arbeidspress på dem.

Vi savner en god dialog med Sel Fjellstyre. Artic Domen som vi satte opp i fellesskap med 2 andre bedrifter på Høvringen har vært nevnt i media. Årsaken til at vi måtte flytte den over til privat grunn var at bedriftene fikk en økning på 2 senger i bedriften. Vi ønsket å få dem på besøk for å vise at vi i vår bedrift har redusert med 8 sengeplasser.

Har fulgt med på behandlingen Rondaneguiden har fått så langt. Støtter dem i uttalelsen de selv kom med: LAR DE STORE GÅ OG HERJER MED DE SMÅ! DNT har jo fritt spillerom med guidede turer! Det er akkurat Rondaneguiden vi trenger. Vi vil gjerne sende gjestene av sted med lokale flinke guider. Særlig utenlandske gjester etterspør dette. Det er jo GPS på en del reinsdyr. Slike firma som Rondaneguiden burde også få dagens data på hvor reinen står og ikke en forsinkelse på 14 dager. Reinen får fred når de er lokalkjente og gjerne vil beholde stammen, noe vi også vil. I offisielle uttalelser har det også blitt sagt følgende: Villrein som verdiskaper!

Beltebilsaken som gikk helt til miljøverndepartementet var en viktig avgjørelse for oss. Også her ble fylkesmannens miljøvernavdeling overstyrt.

Vi kunne dratt fram mye, mye mer, men velger å begrense oss. Uttalelsen fra tidl. ordfører Stenseng var direkte «stygg». Her ser en hvor stor betydning slike folk kan ha i de rette utvalg. Da var vår egen ordfører Dag Erik Pryhn mer fornuftig i sine uttalelser.

Vi er nå i et generasjonsskifte hvor eldste sønn med familie ønsker å drive bedriften videre. Familien på 4 vil aller helst bo i bygda vår. Da er det å håpe på at de beholder troen på livet i fjellet og kan føle seg på trygg grunn, også i framtida.

Et bekymringsnotat fra en som sammen med sin familie i snart 42 år har fått utvikle en reiselivsbedrift, og som noen nå ønsker å få revet ned igjen. Jeg trodde arbeidsplasser i fjellet har like stor verdi som noen kroner fra salg av jaktkort og fiskekort.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags