Gå til sidens hovedinnhold

Løgn og propaganda gjør oss ikke klokere

Artikkelen er over 4 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Biologen Morten Kraabøl skriver i GD 9. januar 2018 at Stortingets rovdyrpolitikk er i konflikt med en kunnskapsbasert forvaltning av ulv og natur og at dagens vedtatte forvaltning mangler god forankring i biologiske fakta.

Videre kritiserer Kraabøl media for å være ukritisk til slike biologiske fakta og klandrer media og politikere for å svikte naturen av hensyn til snevre interesser som f.eks. matproduksjon til fordel for en følelsesmessig børsepipeforvaltning av ulven.

Kjente toner dette, ikke minst fra WWF og andre miljøvernorganisasjoner, som på samme måte som Morten Kraabøl, insisterer på at et bredt biologisk forskningsmiljø står klar med vitenskapelige svar om altfor lave rovdyrbestander i Norge, hvis bare politikere, journalister og jurister og vil høre på.

Problemet med Morten Kraabøls påstander er at de ikke er sanne, for øvrig i likhet med de argumenter som miljøorganisasjonene sprer om seg med i media, til Stortinget og i rettsvesenet.

I stedet for å beskylde avisa GD og andre godtfolk for å være kunnskapsløse burde Morten Kraabøl ta seg en prat med sine tidligere kolleger i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Tre sentrale rovdyrforskere i NINA, John Odden, John Linnell og Olve Krange skrev følgende i en kronikk i Aftenposten 13. oktober 2016:

"Svaret på rovdyrspørsmålet handler om verdier, ikke vitenskap

De stadig tilbakevendende og feilaktige påstandene fra ulike parter i rovviltdebatten er og blir et lite fruktbart sidespor.

Vi som forskere vil fortsette å levere kunnskap om rovdyr og andre tema, men svaret på spørsmålet om hvor mange rovdyr Norge skal ta ansvaret for, er verdibaserte politiske spørsmål.

Svarene finnes ikke i vitenskapelig artikler og statistiske tester."

Sitatet er fra kronikken "Debatten rundt rovdyrene i Norge består i økende grad av løgner og propaganda".

Les også: Uklokt om ulv i GD

Les også: Ulvejegerne driver offentlig forvaltning