Gå til sidens hovedinnhold

"Slutt på blodjakt i ulvens fotspor"

Bjørn Otter Skaaret

Medlem av Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk

Trysil

Artikkelen er over 4 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Dette var overskriften på en artikkel i Nationen den 15. juli 2002. Bakgrunnen var et referat fra et strategimøte ved NRKs distriktskontor i Elverum hvor vaktsjef Anne Skaarseth i Dagsnytt, vaktsjef Tor Kristian Gulbrandsen i NRK Østfold og Trond Berg fra Ut i naturen (NRK Hedmark) deltok sammen med nyhetsvaktsjef Kjell Åge Kampestuen. Tema for møtet var rovdyrdekningen og en felles strategi for NRK.

Kampestuen skrev et referat fra møtet. Det ble lagt ut på NRKs nettsider og konkluderte med at det nå var slutt med de tider da NRK «halset etter i ulvens blodspor». Det fikk FNRs lokallagsleder på Lillehammer, Arnt Orskaug, til å rykke ut med påstanden om at dette innebar at virkeligheten med rovdyrene skulle tystes ned, og at NRK var mer opptatt av å skape sympati og beundring for rovdyrene. Det betyr at NRK tar parti med vernesiden, mente Orskaug.

Dette fant Kampestuen helt urimelig. Her var det bare snakk om interne journalistiske vurderinger. «Orskaug skyter spurv med kanoner. Det finnes ikke dekning for det han hevder. Utover det vil jeg ikke kommentere påstandene hans.»

Det som skjedde var i hvert fall at naturfotografens synspunkt – internt journalistisk eller ikke – fikk gjennomslag slik at meldinger om rovdyrdrept bufe i Lierne og Trysil de følgende år ikke ble nevnt i lokalsendingene – og dermed heller ikke i rikssendingene. Ulvedrept sau var bare en nyhet i Sogn og Fjordane og på Møre. Dermed ble en hel næring utradert i grensedistriktene uten at NRK registrerte det.

I september 2008 deltok jeg på et presseetisk seminar i Litteraturhuset i Oslo over temaet «Pressens åpenhet». Der fikk jeg anledning til å stille NRK-sjefen et spørsmål om denne praksisen. Jeg fikk til svar at når det gjaldt Midt-Østen og rovdyr, var det umulig å gjøre alle til lags. Latteren fra salen tydet på at de tilstedeværende pressefolk syntes det var et godt svar.

Rett skal være rett: Det har blitt en viss endring av praksis. Virkeligheten begynner å gjøre seg gjeldende. Men det er lite til hjelp der skaden alt har skjedd og har etablert ny virkelighet.