Gå til sidens hovedinnhold

Ulv, DNA og norsk ansvar for truede arter i Norge

Artikkelen er over 3 år gammel

debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

All ulv i Norge stammer fra fem individer. Dette bekrefter forskere, og dette dokumenterer alle DNA-prøver som er tatt. Derfor preges ulven i Norge av innavlsdefekter, dvs. diverse innavlskader som følge av det nære slektskapet. Det påstås jo fra en rekke venner av ulven at den er så norsk, derfor må den tas så veldig vare på. Disse DNA-fakta dokumenterer at vi ikke har noen norsk ulvestamme. Det har ikke vært norsk ulv her på hundre år, og nå er denne importerte ulvestamme så innavlet at sjøl med svenske søsken eller andre slektninger, så blir det samme innavlen.

Erik S. Winther

Ringebu

Hvor var ulven før 1990? Hvor kom de fem individ av samme familie fra? Kom de fra Finland, Russland, eller kanskje fra de Baltiske stater? Uansett de har i alle fall aldri vært norske, men det er fordi de hevdes å være norske at de er så vernet.

Derfor har Miljøvernministeren framsatt synspunkt om at ulvene skal DNA -før de kan felles. Det kan jo ha kommet en ny hit til landet, med andre gener. Det er bare et tidsspørsmål før det blir hentet nye ulver fra langt øst i Russland, for å gi nye gener til disse innavlsdefekte individene, som er her og i grenselandet inn i Sverige, og som kalles norske.

Jeg har i mange år undret meg over at det ikke er flokker av ulv i Finnmark. Det er hundretusener i Russland og i Finland. Hvor blir det av disse som skulle være i Finnmark? Nei, de skal komme til Hedmark, Østfold, Akershus og Oppland, og de stammer alle fra de samme fem individ. Det dokumenterer forskerne ugjendrivelig.

Så sier de samme forskerne at flertallet av disse unge streiferne av ulv trekker vest for Glomma, både i Hedmark og inn i Oppland. Ut av den såkalte ulvesone, dreper hundrevis av husdyr. Men før de kan felles, slik Stortinget har vedtatt så skal det tas DNA-prøve. De kan jo ha kommet fra Russland, Finland eller de Baltiske stater? Da er de verdt sin vekt i gull og må fredes.

Nå sier forskerne, etter analyserte DNA prøver fra Østerdalen, at den som nå har drept mer enn 210 sauer på kort tid, den stammer bare fra Sverige. Den har altså samme gener. Vi husker den som tok enda flere i Akershus og inn på Hadeland sist sommer. Utenom ulvesona den også. Jeg har ikke sett at noen har betvilt disse forskningsfakta.

Hvorfor er ikke svensk villsvin som kommer inn i Norge fredet. Det har vært villsvin i Norge tidligere. De er vel ikke så vakre å kjæle med, synes synd på, og bli tatt bilder av sammen med sin høye beskytter i Miljødepartementet. Jeg synes jeg ser ministeren med fanget fullt av stripete grisunger. Han er derimot velkommen til Østerdalen, for å dra fram sauekadaver som gørr og mark renner ut av. Bilder får han gratis til Facebook profilen sin.

Vi har ikke hørt noe vesentlig om DNAet til bjørnen som strømmer over grensa fra Sverige. Det vi bare kan anta, er at disse neppe stammer fra dette individet som alt i 50-åra var i Vassfaret, i grenseland mellom Oppland og Buskerud. Den dukket alltid opp i moltetida.

Spørsmålet er hvilke gener vi verner i disse rovdyrene, som skal være så særnorske at det bare er vi som har ansvar for å ivareta dette etter diverse konvensjoner og lover.

For jerven het det også i lang tid at vår jervestamme var særnorsk og bare vår egen. Dette hevdet flere forskere. Inntil det også her kom andre forskere, tok DNA-prøver og fastslo med sikkerhet at nei, vi hadde tilgang av både hunndyr og hanndyr fra Sverige. Ja helt fra nord- Sverige kom hanndyr på frierferd til Oppland. Så kom det også tisper fra Sverige, så nå er det skjønn forening med svenske og norske gener. Noen innavl blir det ikke der, men dessverre, vi har ikke noen egen jervestamme heller i Norge, noe vi heller aldri har hatt. Det er bare noe naturromantikere som drømmer om dette. For da har vi i tilfelle et eget internasjonalt ansvar for arten.

Internasjonalt ansvar har vi bare for villreinen, og da særlig i Rondane, som genetisk er den siste rest av den genetisk reine villrein i Europa. Det bryr ikke Miljødepartementet eller Stortinget seg om, når ulven også tar disse. Sjøl om det faktisk er vedtatt og skrevet store merknader om det i tidligere rovviltforlik.

Les også: Skyt ikke på Elvestuen, men på dem som burde holde ham i ørene

Les også: Venstres blodige spor

Les også: Elvestuen gjør en god jobb