Gå til sidens hovedinnhold

Bidrar GD til økt konflikt og kunnskapsignoranse?

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Lederartikkelen i GD 28. juli er skuffende lesning. Den er tydelig på at kommuner og lokalpolitikere bør støtte opp om en separat utredning av den genetiske opprinnelsen til skandinavisk ulv.

Det blir noe farsepreget over at myter og feilinformasjon hos enkelte medier og stortingspolitikere får trumfe kunnskap og forskning.

At noen lokalpolitikere ønsker en egen tilleggsutredning, fordi de ikke stoler på den nye utredningen, er sterkt bekymringsverdig, da de slik bidrar til en skummel trend hvor beslutningstakere virker å tro at de kan bestille den kunnskapen som passer dem best.

Det finnes neppe en dyrebestand i hele verden som har blitt overvåket like grundig som ulvene i Skandinavia. Dagens kunnskap tilsier at ulvene herfra stammer fra nordøst, fra Finland og Russland.

Det finnes genetiske undersøkelser og oversikter over hvilke ulver en hvilken som helst ulv er i slekt med – det er vel kun et kongelig familietre som kan gi like mye informasjon.

Den skandinaviske delbestanden av ulv – for dette er egentlig en del av en større fennoskandisk bestand som har blitt splittet opp av ulike politiske vedtak – stammer fra kun et fåtall individer som har vandret inn. Disse har nå levd her i kanskje ti generasjoner.

Politikerne burde heller bruke tid, krefter og midler på tiltak som legger til rette for bedre sameksistens mellom folk og natur. Enkelte medier burde også i større grad bidra til fokus på sameksistens og eksisterende kunnskap, framfor å styrke konflikten og bedrive mytespredning.

Vi har et ansvar for å sikre en levedyktig bestand av ulv i Norge, på samme måte som for de andre hjemlige artene. Dette er et ansvar som følger av egne lover og internasjonale forpliktelser.

Videre har ulven en viktig betydning for både økosystem, som en del av naturens puslespill, og for naturopplevelser. Ikke minst skal vi ta vare på ulven fordi den hører hjemme i norsk natur.