Ulveforvaltningen – Stortinget på sidelinja?

REKORDER: Erna Solberg har ikke bare rekord i å skyte ulv. En enda større rekord handler om å la stadig flere ulver yngle, påpeker Reidar Åsgård.

REKORDER: Erna Solberg har ikke bare rekord i å skyte ulv. En enda større rekord handler om å la stadig flere ulver yngle, påpeker Reidar Åsgård. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg
Statsministeren uttaler til VG (07.01.19) at «ingen har skutt så mye ulv som denne regjeringen».

«NOAH – for dyrs rettighet» mener på sin side at uttaket av ulv, eller drepingen som det heter på de kanter og i enkelte media, må opphøre. De er sterkt uenige i bestandsmålet som Stortinget har vedtatt og viser til forskning, meningsmålinger og alt annet som kan underbygge påstanden om at en majoritet av norsk befolkning er for ulv.

Heldigvis styrer ikke Stortinget på grunnlag av antall demonstranter. Det gjør heller ikke de to Rovviltnemndene som har fått den tvilsomme oppgaven å vedta nødvendige forvaltnings-grep. Rovviltnemndene er pålagt å styre etter Stortingets vedtak og de rammer som er vedtatt der. Så må statsminister Solberg gjerne «skryte» på seg rekord i skyting av ulv.

Solberg og hennes regjering har dessuten en ennå sterkere rekord; det å la ulv formere seg langt utover Stortingets vedtak. Som om Stortinget kun har vedtatt slappe retningslinjer. Noen vil kanskje også mistenke at uttaket av Slettåsflokken, to ulver, henger sammen med at disse dyrene langt på vei hadde overskredet sannsynlig alder for reproduksjon. De sto i så fall laglig til for symbolpolitisk hogg. At uttaket av disse to dyrene betyr et farvel til ulv i Norge, må være en betydelig overdrivelse.

Det pågår en diskusjon, der også Regjeringen og statsråd Elvestuen er betydelige aktører. Den går ut på at Stortinget ikke visste hva de gjorde når de vedtok dagens bestandsmål på 4–6 årlige ynglinger. Dette er en inngang i ulveforvaltningen som Rovviltnemndene ikke kan benytte.

Hvor ville det føre hen hvis demokratisk valgte organer skulle ha som hovedteori at landets øverste myndighet, Stortinget, ikke har peiling? – Og merkelig er det, her mener Regjeringen at Stortinget og Rovviltnemndene har oversett viktige fakta. Rovviltnemndene burde ha overprøvd Stortingets bestandsmål.

Men hopper vi over til et annet tema, regionreformen, mener den samme Regjeringen at det grenser til oppvigleri og er uhørt at f eks Finnmark vil overprøve et knepent stortingsflertall.

Rovviltnemndene har aldri stått for en utryddelse av all ulv, slik jeg opplever det. Vi forsvarer Stortingets todelte mål om både rovdyr, herunder ulv, og bruk av utmarksbeite. Men vi kan ikke, som en del andre, vedta vår egen, private forvaltningspolitikk basert på ønsker og uten samfunnshelheten som ansvar.

Det spennende for nåværende Rovviltnemnder og brukere av utmarka er hva som skjer når en eventuell ny regjering snart er klar. Venstre ønsker seg høyere bestandsmål for ulv, hva har f eks det mulig nye regjeringspartiet fått i bytte for det?

Dernest; er et flertall i Stortinget i stand til å markere en klar og kraftfull bekreftelse på hvem som er øverste myndighet i dette landet? Eller blir konklusjonen trukket i en eller annen rettsinstans om 4–5 år?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags