Foreldre er viktige rusforebyggere

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg

Narkotikabruk blant ungdom vekker bekymring i Ringsaker kommune. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.

 

Det er fire ting som kjennetegner ungdom som får tilbud cannabis, men velger å takke nei. De har et godt forhold til foreldrene sine; foreldrene har oversikt over hvem ungdommen henger med og hvor – og ungdommen vet at foreldrene vet; de har kunnskap om skadevirkninger knyttet til cannabisbruk; og de bruker sjeldent alkohol (Burdzovic, Bretteville-Jensen, Pape 2016).

 

Vi vet at foreldre er viktige forebyggere og rollemodeller. Dersom alkohol har en sentral rolle knyttet til kos og hygge for foreldrene, er det stor sannsynlighet for at ungdommene vil kopiere dette. Tydelige regler og holdninger knyttet til alkoholbruk virker forebyggende. Studien «Å ha mammas stemmes på fest» (2018) viste at mange ungdommer tar med seg «mammastemmen» inn i ulike drikkesituasjoner. Hva mamma eller pappa sier betyr mye. Ungdom ønsker tydelige foreldre.

 

I Sterk&Klar jobber vi mye med grensesetting gjennom å arrangere foreldretreff for foreldre som har barn på ungdomsskoler. Vi gjør foreldrene bevisste på hvordan de kan påvirke både barna sine og lokalmiljøet. Vi oppmuntrer foreldrene til å sette grenser i fellesskap, bry seg om hverandres unger, og være aktive rollemodeller. Noe av det viktigste vi gjør er å gi en møteplass for foreldre, hvor de kan møtes og snakkes om alkohol, cannabis, sosiale medier, psykiske helse og hvordan bygge og/eller ivareta en god relasjon til ungdommen.

 

Vi setter av god tid til samtaler i grupper og i plenum. Det er enklere å sette grenser hjemme om foreldregruppen blir enige om felles regler og holdninger. Det kan handle om å vite hvor ungdommen er eller bli enige med ungdommen om at de må ringe hvis de eller noen andre har drukket for mye, ha tydelige holdninger knyttet til bruk av cannabis, og ikke minst å stadig minne ungdommen på at bruk og besittelse av cannabis fortsatt er forbudt og skadelig.

 

Vi mener det trengs gode møteplasser for foreldre hvor de kan diskutere gode strategier for å forebygge bruk av rusmidler blant ungdom. Det er solid kunnskap i dag om at foreldreinvolvering gir god forebygging. Sterk&Klar bistår gjerne Ringsaker-foreldrene i dette viktige arbeidet.

Les også: Fordobling av narkotikasaker i Ringsaker: 30 saker i Nordre Ringsaker

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags