Kanskje kvinnedagen heller bør brukes til å sette moralske grenser for russefeiringa, framfor fraser om menneskerettigheter og BH-brenning?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev
Det er kanskje lett å tenke at vår egen russetid er en slags referanse for hvordan russetida er i dag. Kua må ikke glemme at hu har vært kalv. Men for oss som var russ før iPhone og sosiale medier kom for fullt i 2007/2008, er det i alle fall én markant forskjell fra i dag: Vi behøver ikke å bekymre oss for at våre livs kanskje mest uverdige øyeblikk ble filma og er spredt på sosiale medier. At potensielle arbeidsgivere og familie kan google russetida di. Vi måtte ikke være online og vellykka hele tida. 

Marie Simonsen konkluderte i høst med at dette var det viktigste man oppnådde med Metoo- bevegelsen: «Den har avdekket hvor skadelig og omfattende sextrakassering er. Den har gitt en knagg til historier som alltid er blitt fortalt, men ikke har blitt hørt eller anerkjent. Metoo har mobilisert kvinners solidaritet og den feministiske bevegelsen, men også fått menn med på laget. Det er viktig.»

Men konklusjonen skurrer i ørene når man hører tekstene på vår tids russelåter: «Ta av deg klærne da, SKJØTTE», «Bli med inn i helvete, hooker en TØS, jeg vil se deg naken, så slipp deg løs» og «Jomfru i nød spre dine lår, kvelden skal huskes i tusener av år […] alle er så DRITA». «Er du tretten, er du med. Når du suger, så gå ned»

Russelåt-produsentene Strand og Hagejordet uttaler at "Folk liker det litt på kanten". På spørsmålet "Hvilket kvinnesyn tenker dere at dere bidrar til, med tekstlinjer som «Hun danser som en hore»?", svarer sangskaperne, som tar 50- 100 000 i betaling for hver låt de lager: – På ungdommens språk betyr ikke hore prostituert, men «løs» eller «småtøs». Vi føler ikke at vi bidrar til noe kvinnesyn som ikke allerede finnes. Vi spiller bare på kvinnesynet som allerede er."

Det ble hengt opp søknadsskjema på Porsgrunn videregående skole i vinter hvor ungdom ned i 16 årsalderen ble oppfordret til å oppgi vekt og seksuell erfaring for å søke om å få «rulle» med en russebuss. De voksne var "sjokkerte" over at man betale med sex for å få rulle med russebuss, men det var slett ingen overraskelse for ungdommene. Det oppsiktsvekkende var at det ble annonsert på en slik måte at de voksne ikke lenger kunne late som de ikke forsto det. Men får det andre følger enn et par avisoppslag? Ser ikke slik ut.

Bærum budstikke har beskrevet hvordan russebusser holder private «auditions» for mulige medlemmer. Som regel foregår dette på vorspiel der den nyankomne kan vise seg fram og prøve å gi et godt førsteinntrykk. Etterpå stemmer bussens medlemmer over om personen får bli med eller ikke.

«Hvis du suger meg, kan venninnen din være med og rulle». Det var beskjeden Celina (17) i Oslo forteller at hun fikk fra en gutt på en russebuss hun skulle feste med. Sammen med venninnene tok hun i fjor høst et oppgjør med statusjaget, mobbingen og pengebruken knyttet til russefeiringen; Treff for tusen norske russ i Hellas i sommer ga verden disse overskriftene: "Organiserte slåsskamper. Raserte hotellrom. Neddoping, voldtekter og voldtektsforsøk."

Selv om Mettoo nok var direkte årsak til at noen knuteregler ble endret noen steder, er det fortsatt en del å gå på:

" Ta på brystene til en butikkdame i 3 sekunder. Ta på tissen til en butikkmann. 1 vinflaske på 5 minutter. 5 shots på 5 minutter. Drikke helflaske sprit på 4 timer. Sex med forskjellige personer hver dag i russetida. Onanere i stille lesesal i minst 5 min." Mange regler går dessuten ut på å kle seg naken offentlig.

Russen forventes å provosere og tøye grenser. Men det er vanskelig å tøye grenser når ingen tør sette grenser.

Har vi, selv på kvinnedagen, blitt så redde for å bli kalt moraliserende at vi ikke tør å være moralske veiledere og sette etiske grenser? Mye av det russen forventes å gjøre er sågar på feil side av straffeloven. Tør vi ikke beskytte våre jenter mot presset om å godta de styggeste overgrep og guttene mot presset og forventningene om å oppføre seg slik? Jeg tror faktisk mange ungdommer ville sette stor pris på om vi voksne turte.

Hilde Jorunn Hoven

Kommunestyrerepresentant for Sp

Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags