Gå til sidens hovedinnhold

Snakk med noen om seksuelle overgrep på nett

Artikkelen er over 3 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NRK viste 28.02.18. et program om hvordan apper og spill på nett kan benyttes til overgrep mot barn. Ifølge politidirektoratet økte voldtekter og seksuell omgang med barn under 14 år med 20 % fra i fjor. Dette til tross for at mange har god kunnskap om at det finnes feller på nett.

Så hva er det da som gjør at så mange blir utsatt for dette? Hvorfor stopper det ikke? Det finnes flere svar på det enn det som vi vil si noe om her. Men en ting er helt sikkert, en del overgripere er rett og slett eksperter på overgrep! De utgir seg for å være noen andre enn de er, de manipulerer, de bruker tid på å opparbeide seg tillit, de er utspekulerte og godt oppdatert på hva barn interesserer seg for, og hvordan barn snakker med andre barn.

Dette gjør at selv den beste står i fare for å bli utsatt for overgrep. Og i nettopp dette ligger også faren for at man ikke forteller det til noen. For mange oppleves det som å feile eller å gjøre noe mot bedre viten. Hemmeligheten forblir dermed mellom den utsatte og overgriper – som igjen står fri til å forgripe seg på flere.

Ofte kan vi i mediebildet se at når en overgriper først blir tatt så oppdages også flere utsatte. Vårt budskap vil være å oppfordre voksne til å snakke med barn om nettbruk. Gjør barnet kjent med at ikke alle på nett er der med gode hensikter. Be dem om å snakke med en voksen dersom noen på nett spør dem om å kle av seg, gjøre ting med seg selv, sende bilder, eller at de mottar bilder. Det samme gjelder dersom de spør etter navn, alder og adresse. Dersom så skjer, ta kontakt med politiet for videre håndtering.

For dem som utsettes for overgrep kan dette gi noen utfordringer. To av tre som utsettes for overgrep vil få en eller flere konsekvenser. Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Oppland kan tilby støttesamtaler til utsatte over 16 år, eller til pårørende. Hos oss kan du få informasjon om normale reaksjoner etter overgrep, råd og veiledning om hvordan man kan håndtere reaksjonene. Vi kan og bistå med følge til politiavhør og bistå ved en ev. rettssak, eller hjelpe til med søknad om voldsoffererstatning.

Dette er ikke en hemmelighet det er verdt å gå med alene – si det til noen.