Prat med ungdommen din om seksualitet og grensesetting!

I ungdomsmiljø ender ansvaret for overgrep fort opp hos de som blir utsatt for det.

I ungdomsmiljø ender ansvaret for overgrep fort opp hos de som blir utsatt for det. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

debatt 
«Alle kjenner noen som har opplevd seksuelle krenkelser, eller så har man opplevd det selv». Dette forteller en jente i Barneombudets nye rapport.
 

Løse jenter og tøffe gutter

Spredning av nakenbilder, «pussygrabbing», «slutshaming» og sexpress rammer spesielt unge jenter. I den digitaliserte hverdagen skjer dette overalt, også på skolen. Jenter forventes å balansere på en knivsegg når det gjelder seksualitet. Det gjelder å være «normal», det vil si å være passe sexy, men ikke å ha et rykte om være «løs», uavhengig av om ryktet har rot i virkeligheten eller ikke.

Gjertrud Røe Hammeren

Rådgiver

Likestillingssenteret

Gutter risikerer ikke på samme måte som jenter å få et negativt stempel eller et rykte på seg for å ha ligget med mange. Presset for å ha sex som statusmarkør er stort. Gutter skal være pågående og aktive, jenter skal være tilbakeholdne – spillet er sånn. Baksiden av medaljen er at fordi gutter skal tøffe seg, forventes de også å tåle mer av seksuelle krenkelser og hvis de sier fra blir de oppfattet som svake. Her taper begge parter.

Ikke «ekte» voldtekt

Mangel på kunnskap gjør at ungdommer ikke alltid klarer å plassere grenseoverskridende atferd som straffbare forhold. Mange ser på voldtekt som noe voldelig, utført av ukjent gjerningsperson og som et overfall. Det relasjonelle aspektet, der overgriper og utsatt kjenner hverandre, ofte på fest, er med på viske ut grensene. Dette kalles heller «mase-sex» eller «venne-sex».

En voldtektssak som endte med domfellelse, der tiltalte og fornærmede kjente hverandre, ble vurdert til ikke å være «ekte» voldtekt i omgangskretsen. Ulike forventninger til gutter og jenter, der jenter vurderes etter strenge kriterier for sin seksuelle praksis, fører ofte til skyld- og skamfølelse for dem som er utsatt for overgrep.

«Vær en gentleman», men hvordan?

Er det slik at jenter bare må finne seg i å være seksuelle mål inntil de sier «nei» eller aktivt motsetter seg seksuelle handlinger? I ungdomsmiljø ender ansvaret for overgrep fort opp hos dem som blir utsatt for det. Forfatteren Monica Flatabø skriver i sin bok «En sånn jente» om en mor som hadde snakket med sin sønn om sex, og at han måtte være «en gentleman». Hun hadde ingen aning om hva som skjedde på fester sønnen hennes deltok på. For hva vil det si å være en «gentleman»?

Vi voksne må involvere oss og veilede ungdommene om hva som er greit og ikke greit. Som samfunn har vi fortsatt en lang vei å gå for å oppnå reell likestilling mellom jenter og gutter. I anledning Kvinnedagen 8. mars: Ta en prat med ungdommen din om seksualitet, grenser og grensesetting!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags