Drømmeåret 2025?

2025: - 2025 er bare sju år unna. Tida løper allerede ifra norske politiske drømmer, skriver Odd Arne Olafsen.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

2025: - 2025 er bare sju år unna. Tida løper allerede ifra norske politiske drømmer, skriver Odd Arne Olafsen.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Av
DEL

leserinnlegg 

Norske politikere er samstemte i at etter 2025 skal det selges bare fossilfrie biler i Norge. Dem om det, men det er grunn til å ta dem på alvor.

Erstatningen til de fossilfrie bilene er elbiler, først og fremst. Å skifte ut bilparken og få to-tre millioner elbiler på norske veier, gir perspektiver.

For det første: De fleste bilprodusenter har annonsert at de akter å fortsette produksjonen av bensin- og dieseldrevne biler langt inn i framtida. De færreste av dem har noen solid plattform for produksjon av elbiler.

For det andre: Å la Norge bli en øy av elbiler, krever at bilene kan leveres. Allerede i dag er det stadig lengre ventetider på elbiler fordi det ikke produseres nok.

For det tredje: Hvis Norge lykkes med sin bilstrategi etter 2025, og får et par-tre millioner elbiler – hvordan skal vi skaffe nok ladekapasitet nattetid når alle lader samtidig? Er vi rustet for det? Og når vi har blitt oppfordret til å bruke strøm om natta fordi det er billigst – hva vil kraftselskapene gjøre med strømprisene når et par-tre millioner el-bil-eiere plugger inn kontaktene sine om natta? Vi kjenner lusa på gangen fra før!

For det fjerde: Bensin- og dieseldrevne biler har en viss levetid. Lenge etter 2025 vil det rulle slike biler rundt på norske veier. De skal ha service og vedlikehold – og drivstoff! Når disse bilene sakte, men sikkert fases ut av trafikken, blir vi sittende igjen med tusenvis av umulig drivverdige bensinstasjoner. Tusenvis av arbeidsplasser vil forsvinne. Hva skal de erstattes med?

For det femte: Vi bygger stadig ut veier i Norge. Noen skal kjøre på dem. El-bilene har per i dag avgiftslettelser. De skal følgelig daglig bruke nye veier som både skal driftes, vedlikeholdes. brøytes og ellers holdes i orden. Statens inntekter fra bilparken reduseres allerede. På et eller annet tidspunkt må også el-bil-eierne begynne å betale regninga. Det blir ganske interessant

Det er mulig at 2025 har stått som drømmeåret for norske miljøpolitikere. Men aner de konsekvensene av drømmene sine? Aner de hva de har satt i gang? 2025 er bare sju år unna. Tida løper allerede ifra norske politiske drømmer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags