Gå til sidens hovedinnhold

Skogeier sporløst forsvunnet!

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Trysils skoger har mennesker i generasjoner høstet av naturen. Trysil har naturgitte gode forutsetninger for å produsere trevirke. På Hedmarken har vi fra naturens side gode forutsetninger for å produsere korn. Alle forstår at en kornåker er et resultat av menneskelig aktivitet, hvor vi har tatt kontroll over naturen. Slik er det også i stor grad i skogbruket.

I generasjoner har mennesker forvaltet skogen og tatt ut tømmer i store mengder. Moderne mennesker som i dag ferdes i skogene i Trysil, Engerdal og på Finnskogen, opplever ofte det de kaller uberørt natur. Skogene i Hedmark er et resultat av fornuftig forvaltning. Hedmarksskogene har en stor produksjon av tømmer, vilt og turistopplevelser. Kommersiell drift og forvaltning har vært så god at man godt kan si at sporene etter skogeieren er forsvunnet.

Å eie skog og jordbruk er en oppgave som krever at man har et forvalter perspektiv. I landbruksnæringen er det nødvendig å ha en langsiktig horisont. Det er med bekymring jeg registrerer at dagens urbane mennesker stadig oftere mener at menneskers kultivering av naturen er et overgrep. Enkelte ganger kan man lure på om det moderne mennesket vet hvor strømmen, kjøttet, eggene, melken, kornet, grønnsakene og materialene kommer ifra.

Mye tyder på at mange har glemt at hovedårsaken til at husdyr holdes i hus, er at det skåner dem mot sykdom. Slik jeg kjenner landbruket i Hedmark, er fokuset på dyrevelferd sterkt.

I et moderne urbant samfunn er kontakten med landbruk redusert til å plukke delikate varer i kjøttdisken. Kunnskap om mat og dyrehold hentes ofte ukritisk fra løssalgsaviser eller internett. Vi har sett en del eksempler på tvilsomme dietter som enten skal kurere, forebygge eller slanke. En motvekt til dette er Nrk-serien Folkeopplysningen, som på en fremragende måte avliver en del myter som har fått satt seg.

Vi skal fortsatt bruke naturen, det er her vi får nye næringer. Det er dette vi kaller det grønne skiftet. Teknologi og kunnskap vil løse mange av dagens utfordringer. Også i årene som kommer vil forvaltning av innlandets ressurser skape næring og arbeidsplasser. Naturen skal brukes og høstes, ikke vernes og gro igjen.