Hva hjelper det å være best, hvis jeg aldri er bra nok?

Sosialt?: «Facebook, Instagram, Snapchat mm normaliserer en retusjerer virkelighet, og kan derfor forsterke følelsen av å stå utenfor.»

Sosialt?: «Facebook, Instagram, Snapchat mm normaliserer en retusjerer virkelighet, og kan derfor forsterke følelsen av å stå utenfor.»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

debatt 

De fleste ungdommer i Norge har det tilsynelatende bra, men omfanget av psykiske helseplager øker! Dette er et tema det har vært mye fokus på i det siste. Jeg vil tro at unge menneskers redsel for å ikke lykkes i livet kan sees i sammenheng med blant annet bruken av sosiale medier. Kanskje gjelder dette også for noen voksne. Facebook, Instagram, Snapchat mm normaliserer en retusjerer virkelighet, og kan derfor forsterke følelsen av å stå utenfor.

Ungdommer forteller at det ikke lenger er interessant å reise på ferie til «vanlige» destinasjoner som Spania, Hellas og tradisjonelle feriesteder. Nei nå må man dra til Thailand, Zanzibar eller andre steder der man kan ta bilder i eksotiske miljøer! Hvor flotte bilder man kan ta bestemmer altså hvor de vil dra på ferie. «Har du virkelig ikke vært på Bora Bora, Jomfruøyene eller i Dubai?» Da henger du ikke med. Hva har skjedd med oss de siste årene?

Nylig pratet jeg med ei jente i tjueårene som snakket om at i frykt i å bli fersket av vennene i ikke å ha gjort noe spesielt i helgen, var det vanlig å poste falske oppdateringer for å fremstå som interessant.

Hvem pynter vel ikke litt på sannheten? De aller fleste av oss poster nok de fineste bildene og forteller det som er mest spektakulært. Med andre ord – sosiale medier viser fram en sterkt sensurert virkelighet. De reflekterer sjelden virkeligheten i sin helhet.

Hva gjør det med oss å se «alle de andres» fantastiske liv, i små drypp, hver eneste dag, døgnet rundt? Hvordan føler jeg meg når jeg «bare» har et helt ordinært liv – et liv som faktisk består av oppturer og nedturer? Og hva gjør det med meg når jeg oppdager at jeg ikke ble invitert på den festen som ble holdt sist lørdag – og «alle de andre» vet om det?

Skryting og utenforskap har eksistert til alle tider, men omfanget er så mye større og mer intenst enn det vi noen gang har opplevd tidligere.

Ungdommer forteller at de kjenner flere venner som har begynt på angstdempende medikamenter. Det gjør vondt å høre dette, men dette er ikke noe nytt for oss i Kirkens SOS. Daglig har vi samtaler med unge mennesker på soschat.no som forteller om maktesløshet og redsel for å ikke lykkes. Kanskje overrasker det noen, men denne frykten og angsten rammer uavhengig av ferdigheter, intellekt, utseende, sosial og økonomisk bakgrunn.

Ungdatas siste undersøkelse viser imidlertid at de ungdommene som vokser opp i dag langt på vei kan karakteriseres som en veltilpasset, aktiv og hjemmekjær ungdomsgenerasjon. Men det er likevel mange som opplever bekymringer i hverdagen.

En studie fra HiOA, nå OsloMet, fra 2016 («Psykiske helseplager blant ungdom – tidstrender og samfunnsmessige forklaringer»), registrerer en økning i psykiske helseutfordringer blant ungdommer etter 1990 fram til i dag. Prestasjonspress er spesielt relevant for jentene. De opplever at de skal være både skoleflinke, og de skal leve opp til en tradisjonell kvinnerolle, være feminine, spreke og attraktive. Gutter forteller også om kropps- og treningspress.

Et viktig funn fra årets undersøkelse er at omfanget av psykiske helseplager fortsetter å øke. Økningen er markant og gjelder både gutter og jenter.

Hva hjelper det meg å være best – hvis jeg aldri føler meg bra nok? Det er ikke lett å finne den gode selvfølelsen på egen hånd, og slett ikke lett å klare å se hva som er godt nok. Noen ganger hjelper det å sette ord på vonde følelser og tanker om at en ikke strekker til. Da kan det være nyttig å prate med noen man stoler på. Det er derfor vi i Kirkens SOS er her. Du kan prate med oss på telefon eller soschat.no. Du er anonym og vi har taushetsplikt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags